RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

Babyer får flatt hode

Sist oppdatert:
Babyer bør sove på ryggen, men det gir en ulempe.

(SIDE2): Et råd er å legge babyen på ryggen når de skal sove for å unngå krybbedød, men dette har en bieffekt. Flere spedbarn enn før får nå flatt hode som et resultat av dette, sier en ekspert.

Les også:Utvikler barnet seg for sent?

Hodet kan bli formet
Hodet til en baby er mykt nok til at det kan bli formet, noe som betyr at formen kan endres av trykk.

- Ligge på harde madrasser og sitte i bilseter legger press på baksiden av skallen og kan føre til flatt bakhode, sier ekspertene.

Siden «Tilbake til Søvn»-kampanjen i 1994, har leger anbefalt at alle babyer sover på ryggen for å redusere risikoen for krybbedød. Som et resultat bruker babyer mye av sine første måneder liggende på ryggen.

Rapporter antyder at rundt halvparten av alle babyer under ett år i varierende grad blir påvirket, ifølge eksperter ved Great Ormond Street Hospital.

Men det er vanskelig å få et sant anslag.

- Det er veldig vanskelig å få et godt inntrykk av tallene. Det er rapportert flere tilfeller, men jeg tror ikke det bare er at babyer sover på ryggen. Det er også bilseter, sier Gill Ruff, ved Headlines Craniofacial Support til BBC.

Tar ikke skade av det
Selvfølgelig er det viktig å sjekke at det er bare et flatt hode og ikke noe annet som kan være mer skadelig for barnet, men engstelige foreldre kan som regel ta det helt med ro.

- Hvis du venter et par måneder vil hodet rette seg av seg selv.

Tips til foreldrene
- La babyer sove på ryggen fordi det minsker risikoen for en plutselig død.
- Gi babyen «magetid» når de er våkne så de ikke ligger i samme stilling hele tiden.
- Flytt leker eller andre distraksjoner å oppmuntre barnet til å endre hans / hennes hvilende stilling bort fra den flate delen av hodet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere