RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Både aktor og Øygard anker dommen

Sist oppdatert:
Rune Øygard (54) anker over lagmannsrettens saksbehandling i overgrepssaken. Aktoratet mener straffen er for lav og anker også.

Rune Øygard (54) mener lagmannsretten begikk flere sakshandlingsfeil og anker overgrepsdommen. Aktoratet mener straffen er for lav og anker også.

Det er to uker siden Eidsivating lagmannsrett dømte den tidligere Vågå-ordføreren til ubetinget fengsel i ett år og tre måneder.

- Rune Øygard har gjort sine egne vurderinger, basert på at påtalemyndigheten ikke vil la saken ligge, og har besluttet at han vil erklære selvstendig anke over saksbehandlingen ved Eidsivating lagmannsrett, opplyser Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen.

e- Tre feil
Ifølge anken mener Øygard at det har skjedd tre feil i saksbehandlingen under rettssaken. Første punkt er at Øygard ikke fikk føre psykiater Lars Weisæth som vitne før skyldspørsmålet ble avgjort.

Øygard anker også fordi han ble nektet innsyn i den fornærmede jentas journaler hos barn- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Det tredje punktet går på at lagmannsretten tillot at fornærmedes behandlere fikk vitne før skyldspørsmålet var avgjort.

Øygard og forsvareren skriver i anken at retten bryter med prinsippet om likebehandling i retten når Øygards behandler avskjæres, mens jentas to behandlere fikk vitne. Larsen skriver at avgjørelsen er et brudd med prinsippet om fri bevisførsel og en krenkelse av Øygards rett til en rettferdig rettergang.

- Omfanget av overgrepene
Aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, kunngjorde på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at også påtalemyndigheten anker.

- Bakgrunnen for påtalemyndighetens beslutning er særlig omfanget av overgrepene og graden av utnyttelse av fornærmede fra den domfeltes side. Det er påtalemyndighetens oppfatning at retten ikke har lagt tilstrekkelig vekt på de momentene som har kommet fram under saken ved fastsettelse av straffen, sier statsadvokaten.

Bistandsadvokat fornøyd
I likhet med aktor mener bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal at straffen Rune Øygard fikk for overgrep mot jenta, er for lav.

- Jeg er glad for at aktor anker straffeutmålingen inn for Høyesterett. Jeg synes ikke lengden på straffen reflekterer de straffeskjerpende momentene i dommen, sier Hjortdal til NTB.

Hun viser også til at lovgiver ønsker en betydelig skjerping av straffen i overgrepssaker.

Ifølge dommen avsagt i Eidsivating lagmannsrett begikk Øygard gjentatte overgrep mot ei jente mens hun var mellom 14 og 15 år. Han ble frikjent for tiltalepunktet om overgrep før hun fylte 14, et forhold han ble dømt for i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Øygard ble i lagmannsretten også dømt til å betale den nå 17-årige jenta 150.000 kroner i oppreisning.

Tidligere ordfører
Det var i september 2011 at den daværende Ap-ordføreren i Oppland-kommunen Vågå ble anmeldt av jentas foreldre. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale i saken i slutten av mars året etter, før saken kom opp i tingretten høsten 2012.

Øygard anket dommen fra tingretten, men valgte samtidig å søke avskjed som ordfører 17. desember i fjor. Han hadde da sittet som ordfører i Vågå siden 1995, men hatt permisjon fra mai 2012.

Det er Høyesteretts ankeutvalg som avgjør om ankene blir behandlet.

Dersom Høyesterett i en behandling kommer fram til at det har vært saksbehandlingsfeil, slik Øygard mener, sendes saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling. Anken over straffeutmålingen får sin endelige avslutning i Høyesterett. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere