Gå til sidens hovedinnhold

Både Lippestad og Thorkildsen ble jaktet av kontrollutvalget i Oslo kommune

Kontrollutvalget har flere saker på agendaen.

Tirsdag ble det kjent at byråd for næring og eierskap Geir Lippestad (Ap) går av, og at byråd for eldre, helse og sosiale tjenester Inge Marte Thorkildsen (SV) bytter byrådsavdeling med Tone Tellevik Dahl - som frem til i dag har vært byråd for oppvekst og kunnskap.

To av byrådene kan relateres til saker som kontrollutvalget i Oslo kommune har oppe.

Ny barnevernsak

Tirsdag vil kontrollutvalget få orientering om en sak om byråd Thorkildsen, der det begjæres igangsatt gransking for «direkte innblanding» i en barnevernsak i Oslo.

- Jeg kan bekrefte at vi har en orienteringssak vedrørende klage fra foresatte, sier Henrik Gjerding (Frp) i kontrollutvalget i Oslo kommune til Nettavisen.

Dette skjer et år etter at det ble kjent at bydel Bjerke ønsket gransking av Thorkildsen i en annen barnevernsak, som endte med at bydelsdirektøren ikke lenger hadde sin jobb.

Lippestad under gransking

I forrige uke ble det kjent at Boligbyggs egen risikokartleggingsrapport slakter alle ledd av Boligbyggs virksomhet - fra politisk ledelse til enkeltansattes handlinger.

I mars er det ventet at en komplett granskingsrapport fra Deloitte skal offentliggjøres, og i april kommer trolig kommunerevisjonens egen rapport som har fått ordre om å granske blant annet Geir Lippestad.

Men i forbindelse med kommunerevisjonens arbeid, vil det etter det Nettavisen forstå legges frem foreløpig informasjon i januar som går direkte på politisk ledelses styring av Boligbygg.

- Det kan være interessant å vite om det er funn i disse undersøkelsene som gjør at både både direktør Carlsen trekker seg, og at byråd Lippestad trekker seg, sier Gjerding.

- BDO-rapporten gir en knusende dom over lederskap og etterlater store spørsmål ved lederskapet til direktøren, og at Lippestad ikke har innehatt politisk styring når de skal bruke flere hundre millioner kroner i året på kjøp.

- Skandale for byrådet

- Dette har vært en skandale for byrådet, og jeg har forståelse for at byrådsleder Raymond Johansen nå tar grep for at byrådet fortsatt skal overleve, slår Gjerding fast.

Det siste Lippestad gjorde før han gikk av, var å se at Boligbygg-direktør Jon Carlsen forlot sin stilling i Boligbygg og fikk ny jobb i Oslo kommune.

Dette er Gjerding svært skeptisk til.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at man med en slik mangelfull styring, blir satt til en annen jobb i kommunen.

Nettavisen har forsøkt å få svar fra både Geir Lippestad og Raymond Johansen om hvorfor Carlsen får ny jobb i kommunen. De spørsmålene har vi ikke fått svar på.

- Har oppsigelsesvern

Nettavisen har tirsdag ettermiddag fått tilsendt følgende uttalelse fra kommunaldirektøren:

- Ansatte i Oslo kommune, også ledere, har oppsigelsesvern. Samtidig har det vært et sterkt ønske om å få på plass en ny ledelse i Boligbygg. Det er derfor kommet til en enighet med Jon Carlsen om at han går over i en stilling, der kommunen kan bruke Carlsens kompetanse og erfaring på en god måte. Dette er en rådgiverstilling (stab) i byrådsavdeling for byutvikling, sier kommunaldirektør Eli Vorkinn i byrådsavdeling for næring og eierskap

Gunnar Stavrum: Godt betalte syndebukker

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett