Nyheten om at FN har valgt Iran til å sitte i et utvalg for kvinners rettigheter har skapt bølger.

Landet er kjent som et religiøst diktatur hvor kvinner er blitt steinet for å være utro, og blir satt i fengsel for å ikke bære hijab. Politikere fra både Frp og Sp reagerte på nyheten.

Avstemningen var hemmelig. Men ifølge organisasjonen UN Watch var det fire vestlige land som stemte for valget av Iran til utvalget. Utenriksdepartementet sier til Nettavisen at de ikke vil offentliggjøre hvordan Norge stemte.

Les mer: Iran utnevnt til FNs utvalg for kvinners rettigheter: – Helt absurd

– Feil fokus

Bahareh Letnes har markert seg tidligere med uttalelser om Iran, og har til og med måtte legge seg langflat etter uttalelser om at Israel er den store fienden for muslimer i Midtøsten.

Nå er hun på nytt ute igjen og sier til Nettavisen at det er helt feil å bare fokusere på det negative overfor kvinner i Iran.

– På tross av 42 år med sanksjoner og konservativt styresett viser utviklingen i Iran etter revolusjonen at kvinners sosiale status har utviklet seg betydelig. Selv om det er en lang vei å gå for å oppnå det ønskede, er det langt fra rettferdig å ignorere denne utviklingen, sier Letnes til Nettavisen.

Hun peker på flere forhold hvor iranske kvinner har gjort fremsteg. For eksempel fikk de i 2018 lov til å delta på fotballkamper. Det har også blitt flere kvinnelige professorer ved universitetene i landet. Flere kvinner enn menn tar også høyere utdanning.

– At Iran får en plass i utvalget ser jeg på som en honnør til iranske kvinner, og mulighet til å sette agenda for alle kvinner I Iran og andre land med manglende demokrati og likestilling for kvinner, sier hun.

Les mer: MDG med nye drastiske klimatiltak mot fly: Nye forbud og kvotesystem for alle

– Mangler kompetanse

Letnes fyrer løs mot Sp-politiker Emilie Enger Mehl i utenrikskomiteen, og mener hun mangler kompetanse om Iran når hun uttaler seg bombastisk om valget av landet til FNs kvinneutvalg.

– At Enger Mehl tror eller mener et FN-utvalg med fokus på kvinner vil åpne for å forsterke diskriminering mot kvinner har jeg virkelig vanskelig for å tro hun mener. Men jeg legger til at hun mangler kompetanse på Iran, kvinner i Iran kan i dag gå på fotballkamper Enger Mehl.

Ifølge Letnes er det mange ting som er blitt bedre siden den islamistiske revolusjonen i 1979. Andre ting har blitt verre. For eksempel skal ikke kvinner gå utendørs uten å dekke til håret. Da risikerer de å komme på akkord med det religiøse politiet.

Før revolusjonen var imidlertid Iran et mer liberalt og åpent samfunn. Det har gjentatte ganger vært store demonstrasjoner mot hijab-tvang.

– Når alt kommer til alt - mener du kvinner har det bedre nå enn før revolusjonen?

– Kvinner har hverken før eller etter revolusjonen vært i en likestilt situasjon i Iran. Før revolusjonen kunne kvinner danse og synge, men det er ikke lov nå. Når det gjelder hijab-saken var det også bedre før revolusjonen. Nå er det obligatorisk, og det mener jeg er urettferdig sier hun og legger til:

– Men før revolusjonen manglet kvinner mange andre ting også - så kvinner har alltid manglet rettferdighet.

Les mer: Lan Marie Berg i strupen på Arbeiderpartiet: – Bakvendt og gammeldags

Grunnen til at endringene går tregt i Iran, er ifølge Letnes på grunn av de amerikansk-initierte sanksjonene mot landet. De er kommet som følge av USAs og Israels påstander om iransk finansiering av terrororganisasjoner og forsøk på å utvikle atomvåpen.

– Sanksjoner mot Iran dominerer alt nå. Politikerne i Iran har ikke tid og ressurser til å store forandringer - det går veldig tregt på grunn av det. Med sanksjonene blir også de konservative prestene sterkere i posisjonen sin, sier Letnes.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

– Skinnmanøver

Spaltist i Nettavisen og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand er selv fra Iran. Han reagerer sterkt på Letnes' uttalelser.

– Mye av det Letnes sier er korrekt, men det er kommet fra et vanvittig utgangspunkt. Det med fotballkamper er ikke kommet fordi Iran plutselig fikk lyst til å la kvinner se på fotballkamper. Det er tvunget frem av det asiatiske fotballforbundet som satte hardt mot hardt, sier Farahmand.

Ifølge han er det strenge restriksjoner på hvor kvinner skal oppholde seg under fotballkampene, og egne områder separat fra menn.

Les også: Her vil folk ha sykkelvei. MDG stemte imot: – Ligger åpenbart feil sted i byen

– Måten Letnes fremstiller dette er helt på jordet. Som for eksempel at menn som ikke har betalt barnebidrag sitter i fengsel. Det er forsåvidt riktig, men det hun ikke tar med er at mange av dem sitter inne for narkotika eller vold.

Han mener mange forhold var mye bedre før den islamistiske revolusjonen. Spesielt knyttet til personlig frihet. Iran hadde kvinnelige ambassadører og politikere. Det er det lite av i dag.

– Situasjonen har blitt noe bedre de siste fem årene. Men langt ifra det den var før revolusjonen i 1979. Mange av dem tingene Letnes nå skryter av, ble lagt til rette for før revolusjonen, sier han og legger til:

– Dette er en republikk som står på skuldrene til kjemper. De professorene vi ser i dag, ble mange av dem utdannet før og under revolusjonen. De fikk muligheter fordi det ble lagt til rette for før 1979.

Farahmand påpeker at det er store forskjeller internt i landet. I storbyene er det mange urbane og liberale menn som lar kvinner gjøre det aller meste de vil. Men det er fortsatt en rekke «rettigheter» som betinger tillatelse fra ektemannen.