Gå til sidens hovedinnhold

Bakterier dypt under jorden kan hjelpe i jakten på utenomjordisk liv

Ny forskning kan skape nytt håp for utenomjordisk liv

Et ti år langt forskningsprosjekt viser at det yrer av liv langt under jordoverflaten. Prosjektet - Deep Carbon Observatory - har oppdaget flere interessante funn.

Knapt levende "zombie"-bakterier og andre livsformer utgjør en enorm mengde karbon dypt under jordens overflate. Massen er 245-385 ganger større enn karbonmassen til alle mennesker på jorden, følge forskerne i studien.

70 prosent av jordens bakterier er under bakken

Studien varer i ti år og nærmer seg nå slutten. Forskerne kommer fra flere land, og samarbeider internasjonalt for å avsløre jordens indre hemmeligheter.

Rapporten viser at at den dype biosfære, som er der bakteriene lever, er nesten dobbelt så stor som volumet av verdenshavene.

Les også: Norsk gjennombrudd for sildepille mot psoriasis

Forskerne har borret flere hull fem kilometer ned i jorda, og på denne måten samlet inn data fra hele verden. Ved hjelp av denne metoden har Magnus Steigedal er forsker innen mikrobiologi ved NTNU, og han sier at bakteriene har havnet under jordens overflate på mange måter.

- Noen har havnet der når havene på jorden så annerledes ut. De bodde opprinnelig på havbunnen, men sedimenter har havnet oppå dem og de har blitt dyttet langt ned i bakken. Noen mikroorganismer vil også kunne vokse under slike betingelser og vil gi opphav til store mengder bakterier som lever i ulike bergarter, sier han til Nettavisen.

Steigedal legger til at mange bakterier er fanget ved vulkansk aktivitet, og har på den måten blitt flyttet under jordens overflate.

- De har over tusenvis av år utviklet evnen til å vokse på disse stedene, sier han.

Les også: Tysk forsker: – Vi kjører planeten rett i bakken

Ulike måter å leve på

Men hva lever disse bakteriene av? Langt under bakken kan man tenke seg at det ikke finnes mye mat. Ifølge Steigedal har mange bakterier ulike måter å leve på. Noen typer krever oksygen, mens andre kan leve uten oksygen for kortere og lengre perioder. I tillegg finnes det noen bakterier som må leve uten oksygen, fordi det er giftig for dem.

- Når det gjelder hva bakterier kan leve av er det store variasjoner der også, men selv langt under jordens overflate kan tilgangen til næringsstoffer være god. De kan spise annet organisk materiale som er der, og kan også bryte ned bergarter og skaffe næring fra disse, sier Steigedal.

Flere av mikroorganismene vokser ifølge biologen veldig sakte, mens noen vokser ikke i det hele tatt. Han opplyser om at det er vanskelig å si hvor gamle disse bakteriene kan bli, men at mange av dem kan eksistere veldig lenge.

Liv på andre planeter

Det evigvarende spørsmålet om det finnes liv på andre planeter eller ikke har enda ikke blitt besvart, men ifølge studien kan oppdagelsen av at det finnes liv så langt under jordoverflaten også antyde at det finnes liv under jordoverflaten på andre planeter.

Steigedal opplyser at dette er noe forskere har visst lenge.

- Studien viser noe vi egentlig har visst lenge, at bakterier og andre mikroorganismer kan leve under veldig mange forskjellige omgivelser. Dette gjelder også omgivelser som er langt unna det vi mennesker krever for kunne overleve. Det at liv kan finnes under «mars-lignende» forhold på jorden gjør at det er mer sannsynlig at vi kan finne liv på mars, sier han.

Kommentarer til denne saken