*Nettavisen* Nyheter.

Balansekunst for Netanyahu før viktig tale

Foto: JIM HOLLANDER (AP)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er presset fra både Barack Obama og sine egne i den høyrevridde regjeringen før talen han skal holde søndag.

14.06.09 09:16

Den amerikanske presidenten har krevd at Netanyahu stanser all utbygging av bosetningene på Vestbredden umiddelbart, noe Netanyahu ikke har villet gå med på.

Uenige
Obama har også bedt den israelske statsministeren om å gi sin støtte til en selvstendig palestinsk stat. Heller ikke på dette området har Netanyahu villet komme Obama i møte.

Uenighetene har ført til at forholdet mellom USA og Israel er på sitt kjøligste på 20 år.

- Statsministeren vil komme med klare synspunkter på hvordan fredsprosessen med palestinerne bør håndteres framover, sier Netanyahus talsmann, Mark Regev.

Regev legger til at Netanyahu ønsker at flere land skal ta del i forhandlingene, og antyder med det at Israel ønsker en bredere avtale der en fredsavtale med Syria også kan inngå. Israel okkuperer fremdeles de syriske Golanhøydene som ble tatt i seksdagerskrigen i 1967.

Arabiske land har tidligere vært skeptiske til å sette de to konfliktene i sammenheng.

- Netanyahus plan går ut på å ta skritt mot en historisk forsoning. Alle parter må involvere seg om dette skal lykkes, påpeker Regev.

Netanyahu har i stedet rettet søkelyset mot å forbedre de økonomiske og politiske forbindelsene, i tillegg til å bedre sikkerhetssituasjonen.

- Meningsløst å forhandle
Palestinernes president har uttalt at forhandlinger er meningsløse dersom Netanyahu ikke vil forplikte seg til å stanse bosettingen og heller ikke har et mål om en selvstendig palestinsk stat.

Ofir Akonis, Likud-medlem i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, sier at Netanyahu trolig vil be Abbas om å gå tilbake til forhandlingsbordet.

- Men jeg tviler på at han vil benytte uttrykket «to stater for to folk», sier Akonis.

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell ble informert om innholdet i talen da han møtte Netanyahu tidligere denne uken. Amerikanske kilder opplyser imidlertid at Washington ikke er fornøyd med det Netanyahu kommer til å si. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.