*Nettavisen* Nyheter.

Ballongtragedie under lupen i Egypt

Foto: Uncredited (Ap)

Egyptiske myndigheter skal granske ballongstyrten i Luxor der minst 18 personer omkom.

27.02.13 08:18

Luxor/Oslo (NTB-Åsmund Gram Dokka):Ulykken er den alvorligste av en lang rekke ballonghavarier de siste årene.

20 turister og en ballongfører skal ha vært om bord i varmluftsballongen da den lettet ved soloppgang i Luxor tirsdag morgen.

Det verserer forskjellige versjoner av hva som skjedde i forkant av styrten. Enkelte hevder at ballongen eksploderte og tok fyr mens den enda var rundt 300 meter oppe i lufta, mens andre mener at ulykken inntraff da ballongen skulle lande.

Alaa Mahmoud, som er salgssjef ved ballongselskapet Magic Horizon i Luxor, sier at nevøen hans så ulykken skje fra en åker i nærheten.

Nevøen fortalte ifølge Mahmoud at ulykken skjedde da ballongen skulle lande og befant seg 5– 10 meter over bakken, skriver den britiske avisen The Guardian. Øyenvitner forteller lignende historier til den egyptiske avisen Al-Shorouq.

– Hoppet ut av kurven
Da bakkemannskapene skulle fortøye ballongen med rep som hang ned fra kurven turistene satt i, kom repene borti gassledningene om bord. De skarpe repene skar seg gjennom gassledningene, noe som forårsaket eksplosjonen, sier Mahmoud.

– Flammene var så sterke at piloten og en annen person hoppet ut av kurven. Da de hoppet, kom ballongen i ubalanse og begynte å stige, sier Alaa Mahmoud.

Cherry Tohamy, som var på tur med en annen ballong da ulykken skjedde, så også personer som hoppet ut av ballongkurven.

– Folk hoppet ut fra ballongen fra en høyde som tilsvarer et sju etasjer høyt bygg, sier Tohamy til BBC.

– Kraftig eksplosjon
Christopher Michel, som også satt i en annen ballong, forteller at åtte ballonger steg til værs grytidlig tirsdag morgen.

– Vi var i ferd med å lande på en avsidesliggende åker da vi hørte en voldsom eksplosjon bak oss. Jeg så meg tilbake og fikk se masse røyk, forteller Michel til Sky News.

Ballongen styrtet til slutt i en åker med sukkerrør like ved landsbyen al-Daraaiya på Nilens vestbredd i nærheten av Luxor. De døde ble funnet med flere hundre meters mellomrom, ifølge Al-Shorouq.

Tre personer skal ha overlevd ulykken og blitt ført til sykehus, men én av dem døde senere av skadene. Én av de to som fortsatt lever, er ballongføreren, som skal ha fått brannskader på 70 prosent av kroppen. Den andre overlevende skal være britisk.

Blant de omkomne er det britiske, franske og japanske statsborgere, samt kinesere fra Hongkong.

– Kan vente seg straff
Riksadvokat Talaat Abdallah har beordret en gransking av tirsdagens ulykke. En gruppe etterforskere har allerede landet i Luxor og besøkte likhuset ved det internasjonale sykehuset i Luxor, melder Ahramonline.

Turistminister Hisham Zazou, som har nedsatt sin egen granskingskomité, sier at «de som vi finner ansvarlig for ulykken, vil få en streng straff».

Guvernøren i Luxor, Ezzat Saad, har innstill alle ballongferder i byen inntil videre.

Ballongulykken er langt fra den første i Luxor, som er et av de mest besøkte turistmålene i Egypt. Byen ligger på ruinene av oldtidsbyen Theben, og tempelkomplekset Karnak, Luxortemepelet, Hatshepsuttempelet og Kongenes dal ligger alt sammen innen noen kilometers radius.

I april 2009 ble 16 mennesker skadd i en ballongulykke i Luxor. Dette var den siste av en rekke ulykker med varmluftsballonger i Egypt på den tiden, hvilket førte til at alle ballongferder ble stanset i et halvt år for å forbedre sikkerhetsrutinene og gi førerne bedre opplæring. (©NTB)

HTML EMBED

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.