RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bamse har bursdag

Han har 18 sesonger på Vålerengas a-lag og er den eneste VIF-spilleren som har fått 10 poeng på VGs børs. I dag fyller Bamse 80 år.

I dag fyller Bjarne ”Bamse” Hansen 80 år. Bamse var en av Vålerengas faste slitere gjennom hele 18 sesonger som centerhalf. Bamse har spilt 158 toppseriekamper for Enga i perioden 1948-64 og scoret ett mål. Han har ca 280 obligatoriske matcher for klubben og det er bare Thorleif ”Toffa” Olsen som har flere gjennom tidene. Bamse har også tre landskamper.

bamse 562
bamse 562

Han er den spilleren i Vålerenga med lengst fartstid på A-laget etter innføringen av hovedserien i 1948. 17 sesonger står han oppført med. Men han kom med allerede i 1947 og har altså til sammen 18 sesonger for VIF, like mange som Thorleif ”Toffa” Olsen og da er det bare Tippen som har fler. Toffa Olsen (34 landskamper) var for øvrig Bamses beste medspiller i en årrekke da de sammen stoppet alt i Engaforsvaret.

- Jeg husker godt da jeg ble kåret til årets spiller av VG i 1963, sier han stolt.

- Jeg var 34 år gammel, følte jeg hadde spilt en god sesong, hadde oppnådd en del på fotballbanen og bestemte meg så for å legge opp. Sommeren 1964 ble det imidlertid klart at Vålerenga fikk være med i Messebycupen mot Everton. Jeg begynte derfor å møte opp på treninga igjen. Jeg klarte å spille meg inn på laget og fikk med meg begge E-cupkampene før jeg avsluttet min karriere mot Rosenborg på Lerkendal. Da fikk det være nok.

bamse 310
bamse 310

Husker du noe fra din siste kamp?
- Ja, vi kom rett fra Goodison Park og syntes vi hadde spilt utrolig bra. Der hadde Bonden spilt over evne og nå ble vi hylla på Lerkendal før kampen. Oppgjøret mot RBK ble også radiooverført til Brakka med Jan Hellerud (red.anm. æresmedlem) som kommentator. Så tapte vi 1-3. Jeg husker spesielt en situasjon da Bonden ropte: - Den har jeg, på en ball jeg kunne ha tatt, men så føyk den rett i mål.

Men det hele begynte i 1947?
- Jeg debuterte for VIF som 18-åring i Norgesserien i oktober 1947 på Ullevaal mot Nydalen da vi vant 6-2. Den første perioden var jeg reserve før jeg spilte meg til fast plass på laget i 1949 og var fast centerhalf frem til og med 1963.

Du lagde bare ett mål i din VIF-karriere?
Ja, jeg husker godt da jeg avgjorde mot Viking i Stavanger i oktober 1955. Da hadde trener Willybald Hahn, som også samtidig trente landslaget, satt meg opp i løperrekka av en eller annen grunn. Det sto 1-1 da vi i andre omgang kom til et angrep på høyresiden. En pasning kom fra dødlinja til meg som jeg tok på direkten og inn i venstre hjørne forbi Sverre Andersen.

Ditt største øyeblikk i din karriere?
- Det var i 1957 da vi spilte VM-kvalik og Norge havna i gruppe med Bulgaria og Ungarn. På høsten var det bortekamp i Budapest, jeg ble uttatt og hadde et håp om å få spille. Norge hadde sensasjonelt vunnet 2-1 på Ullevaal og nå sto jeg der i min debut på landslaget og ble presentert ovenfor 100.000 elleville tilskuere. Det er mitt største øyeblikk i karrieren, selv om vi tapte kampen 5-0.

Så ble altså Bamse kåret til årets spiller i 1963, året før han la fotballstøvla på hylla. Denne sesongen var han i praktslag og han er den eneste Vålerenga-spiller som pr. dato har fått historiske 10 poeng. Det skjedde 8. september mot Fredrikstad. I påfølgende kamp mot Gjøvik/Lyn borte (7-0) ble han tildelt 9 poeng. Selv husker ikke Bamse spesielt 10-poengskampen, men synes det selvfølgelig var svært stort da han ble kåret av VG til årets spiller. I sine 18 seriekamper fikk han en 10´er, en nier, to åttere, fire syvere og 5 seksere dette året. For en bragd, og gratulerer med de 80.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere