*Nettavisen* Nyheter.

Bandt fast nattevakten og stjal 21 tonn kobber

Fem utlendinger er arrestert etter stort kobbertyveri på Gjøvik.

03.10.11 08:33

Politiet på Romerike ble koblet inn i saken, etter at det natt til mandag ble oppdaget tyveri av store mengder kobber på Gjøvik.

Ikke lenge etter ble en lastebil stanset i Nittedal, like ved grensa til Oppland.

- Vi stanset to kjøretøy i 02-tida, deriblant en lastebil. Det var snakk om store mengder kobber, sier operasjonsleder Terje Skaftnes i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

- Verdt én million
Ifølge hans kollega Pål Andersen i Vestoppland politidistrikt, så skal tyvene ha tatt ikke mindre enn sju paller med kobber.

- Hver av pallene veier tre tonn. Vi er foreløpig noe usikre på verdien av kobberet, men anslår det foreløpig til å være verdt rundt én million kroner. I tillegg tok tyvene med seg spesialverktøy til en verdi av 300.000 kroner, sier Andersen.

Omstendighetene rundt tyveriet gjør saken enda mer spesiell. Nattevakta på åstedet – Oppland Metall på Gjøvik – var på plass da tyvene slo til.

- Han ble bundet fast til en stolpe av tyvene, sier operasjonslederen.

- Det ble bingo
Nattevakta klarte imidlertid å komme seg løs ved egen hjelp. Deretter fikk han varslet politiet.

- Vi hadde lite å gå på, men sendte beskjed til nabodistriktene om å stanse mistenkelige biler. Det ble bingo på Romerike, sier Andersen til avisen.

Fem personer av utenlandsk opprinnelse ble stanset og arrestert på Nittedal. De skal være fra Romania og Serbia.

Tyvene ble deretter fraktet tilbake til politistasjonen på Gjøvik.

Vanlig med kobbertyverier
Verdien i kobber er i seg selv ikke så høy, men det er lett omsettelig.

Det har gjort kobberraid av denne typen ganske vanlig de siste årene.

I midten av august skrev rb.no om kobbertyveriene fra den nye trebrua over E6 ved Andelva i Eidsvoll.

Den er en av fire nye trebruer på strekningen mellom Dal og Bogsrud som skal dekoreres med kobberplater, som er 70 centimeter brede og 100 centimeter lange. Tyvene har stjålet kobberet med livet som innsats.

- Selger kobber i utlandet
Politibetjent Terje Stubb-Olsen i Operasjon Grenseløs – et samarbeidsprosjekt mellom politiet i Vestfold, Telemark, Søndre Buskerud og Asker og Bærum – sier til fevennen.no at prisen på kobber bestemmes av det internasjonale markedet.

- De som tar imot slikt metall betaler en fast kilopris, som bestemmes av markedet internasjonalt. Så pris vil ikke ha betydning for hvor det selges. Men bransjen er litt mer regulert her, og man ser selgerne litt mer an. Der ligger også faren for at politiet blir varslet ved mistanke. Vi har sett ting som tyder på at noen av tyvene stoppet i våre naboland, og selger metall som stammer fra Norge. Men dette gjelder selvfølgelig ikke alle, sier han.

Også i Danmark er det blitt en eksplosjonsartet utvikling av kobbertyverier. I mars hadde noen tyver til og med gått løs på en gravsten for å få med seg metallet, ifølge tvsyd.dk.

Mye brukt i mynter
Kobber er ved siden av jern og gull det metall som har vært lengst i bruk, sannsynligvis fra 5000 f.Kr.

Dette skyldes delvis at det på grunn av sin edelhet kan forekomme fritt i naturen. Metallet la grunnlaget for de gamle metallkulturer – først kobberalderen, deretter bronsealderen, hvor legeringsdannelsen mellom kobber og tinn ble benyttet til å gi redskap og våpen med økt styrke, skriver Store Norske Leksikon.

Kobber har vært det viktigste metallet for gruvedrift i Norsk bergindustrihistorie. Sammen med nikkel er kobber mye brukt i mynter.

Les flere saker fra Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.