Gå til sidens hovedinnhold

Båndtvang hele året

Stadig flere kommuner innfører helårs båndtvang.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Både i Oslo og Bærum kommune er helårs båndtvang nå oppe til behandling. Oslo Kommune vil prøve å behandle saken ferdig til påske.

- Vi har fått en del henvendelser fra folk som er redde for hunder som går løs i sentrum, sier informasjonskonsulent Sissel Herminsen i Friluftsetaten i Oslo, til Nettavisen.

Hundeatferdsekspert Gry Løberg reagerer sterkt på forslagene.

- Unghunder og valper må leke og samhandle for å bli sosialisert. De må lære å takle livet de skal leve, hvis de ikke får muligheten til dette kan de utvikle alvorlige atferdsproblemer, sier atferdsspesialist Gry Løberg, til Nettavisen.

Les også: Er dette en forbrytelse?

Kamp på Karmøy
Karmøy kommune har forslag til helsårs båndtvang ute på høring nå. Reaksjonene har vært mange.

- Hundeeiere skal vise aktsomhet, og hundeloven sier mye om hvordan man skal opptre. Jeg synes det er drøyt av kommunen å gå lenger enn loven. Det kan de ikke gjøre, sier Danielsen, til Haugesunds Avis.

Miljørådgiver i Karmøy kommune, Margit Åreskjold, forstår kritikken, men sier de har mange hensyn å ta.

- Vi har forståelse for at hundeeiere reager. Det er en stor utfordring på Karmøy at det er helsårs beite. Vi har fått henvendelser fra publikum om at dette må løses, sier Åreskjold til Nettavisen.

Nå vil kommunen samarbeide med grunneiere om luftegårder for hundene, slik at tilgang blir begrenset med sted og tid.

Les også: Advarer mot bjeffehalsbånd

Ingen områder i Bergen
Bergen kommune innførte helårs båndtvang 25 februar 2008. Det er nå ikke tillatt å la hunder gå løs i sentrumssonen og i parker mellom klokken 7:30 og 20. Nå etterlyser hundeeiere lovlige områder hvor hundene kan møtes.

- Vi mangler nå områder hvor vi kan ha treff og la hundene møtes fritt, sier Cecilie Schleer, som er oppretter av fransk bulldogg.

Forslaget om lufteområder får støtte på flere hold. Kjell Rønningsbakk fikk sønnen sin stygt kvestet av løshunder i 1999, og var aktivt delaktig i at den nye hundeloven kom på plass. Han mener dagens lov regulerer atferd hos eier, og at friområder er nødvendig.

- Båndtvang endrer ikke mye fra eller til, fordi hundens eier er ansvarlig for hundens oppførsel etter hundeloven. Jeg mener det bør innføres friområder hvor hundene kan få løpe fritt, sier Rønningsbakk til Nettavisen.

NKK reagerer
Leder i Norsk Kennel Klub (NKK) Espen Engh mener båndtvang vil ramme feil.

- Går forskriften gjennom vil den ramme helt feil, nemlig de lovlydige hundeeierne og hundene deres, sier Engh til Nettavisen.

Han mener eksisterende lovgivning er tilstrekkelig.

- Vi har allerede en hundelov som gir hundeeiere pålegg om å ha full kontroll over hundene sine. De som ikke følger loven i dag, vil neppe bry seg om den forskriften. Hvordan politiet skal følge opp forskriften, er også en gåte, sier Engh.

Forskrifter om helårs båndtvang er vedtatt i blant annet Bergen, Follo, Time, Nøtterøy, Skien og Oppegård. Forslag til forskrift er under behandling i Oslo, Bærum, Trondheim, Karmøy, Haugesund og Stavanger.

Bør det innføres helårs båndtvang? Diskuter her!

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken