RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Getty Images)

Bank-krakk sprer ny frykt

Sist oppdatert:
Selger høns i regnvær.

Den europeiske sentralbanken (ESB) innførte før jul et krisetiltak for de europeiske bankene kalt «Long Term Refinancing Operation (LTRO)».

Etter at tiltaket ble innført har aksjemarkedene og ikke minst kursene til bankene i kriselandene Portugal, Spania og Italia steget markant.

Men nå har det oppstått en ny frykt som er med på å senke de søreuropeiske markedene.

Henter krisepenger
Portugisiske Banco Espirito Santo, landets tredje største privateide bank, meldte sent onsdag at de vil forsøke å emittere opptil én milliard euro for å styrke kapitalen. Banken vil utstede opp til 2,56 milliarder nye aksjer med en pålydene verdi på kun 0,395 euro per stykk.

Når børsen stengte onsdag var bankens aksjekurs på 1,167 euro.

Banken opplyser også om at eksisterende aksjonærer som sitter på 50,63 prosent av aksjekapitalen har signalisert at de vil benytte seg av tegningsrettighetene, mens et syndikat bestående av investeringsbanker vil kjøpe resten.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Ved å gjennomføre denne emisjonen vil kjernekapitaldekningen øke fra 9,21 prosent til10,75 prosent.

Det europeiske tilsynsorganet European Banking Authority krever at bankene øker kjernekapitaldekningen til minst ni prosent innen juni, men den portugisiske sentralbanken forlanger utover dette at bankene må øke denne til minst ti prosent innen desember.

Krakker på børs
Men etter nyheten stuper bankens aksjekurs med over 20 prosent torsdag.

Her kan du følge utviklingen

Også andre store portugisiske banker som Banco Comercial Portugues og Banco BPI får grisebank, på frykt for at også de må hente inn penger. Det samme skjer også med banker i Spania og Italia.

Nedturen i finansselskapene bidrar til å tynge flere europeiske aksjemarkeder.

I Portugal faller børsen med 2,5 prosent, i Spania er indeksen Ibex-35 ned to prosent og torsdag har denne vært på det laveste nivået på tre år. I Italia, som har holdt auksjon av statsobligasjoner der renten steg markant, faller markedet med 1,5 prosent.

På børsene lenger nord går det bedre. I Tyskland stiger Dax-indeksen med 0,4 prosent og Oslo Børs hever seg med 0,4 prosent til 412,98 poeng.

Ser mørke spanske skyer
Den siste tiden har fokuset igjen også blitt rettet mot den største delen av den iberiske halvøyen.

Spania sliter blant annet med skyhøy ledighet, større underskudd enn ventet og boligkrise. I dette klimaet skal myndighetene samtidig kutte kostnader for å bedre landets gjeldssituasjon, noe som har fått markedsaktørene til igjen å frykte at det ikke vil kunne berge seg selv. I tillegg sliter banksektoren kraftig.

Den spanske sentralbanksjefen Miguel Ángel Fernández Ordóñez sa tirsdag at Spania til en viss grad har hatt en utviling i kutt og reformer, men at de så langt er utilstrekkelige. Han ser også for seg flere sammenslåinger mellom spanske banker i månedene som kommer og advarer om at dersom den spanske økonomien forverres vil bankene trenge mer kapital.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt torsdag foredrag for Fagforbundet.

Her kom det frem at han ser dystert på situasjonen for Spania, som han betegner som verst i europaklassen når det gjelder økonomisk vekst,.

Olsen ser også mørke skyer på horisonten for de spanske finansinstitusjonene.

- Fallende boligpriser kan påvirke bankene, sier han, ifølge Dow Jones Newswires

Omfattende krisepakke
Krisepakken LTRO har i to omganger gitt private europeiske banker tilgang til ubegrensede mengder lån til én prosents rente og tre års løpetid. Dette krisetiltaket er dermed med på å kunne styrke bankenes livssituasjon.

For å få slike lån må bankene stille opp med pant, der kravene til pantens kvalitet har blitt kuttet, slik at bankene kan få refinansiert seg selv med papirer, som greske og portugisiske statsbligasjoner. Pantet går inn sentralbanken som gir tilbake til ferske euro. Dette krisetiltaket er med andre ord en indirekte form for pengetrykking der sentralbankens balanse blåses opp.

Ved å gjennomføre dette er det et par ting som ESB håper at vil bli gjennomført. Det ene er at bankene får styrket egenkapitalen sin, da denne er altfor lav. EU sine stresstester av bankene har av mange blitt avfeid som latterlige, da de tilsynelatende fremstår som mye sterkere enn hva de virkelig er.

Les mer: - Bankene ser mer solide ut enn de er

I tillegg har politikerne etter finanskrisen vedtatt at bankene må styrke kapitalen. Politikerne håper også at bankene vil bruke lånene til å kjøpe opp gjeld til land som Spania og Italia, motta en høyere rente her og putte overskuddet i hvelvene, men også da øke etterspørselen etter disse landenes gjeld slik at rentenivåene faller.

En annen viktig ting som tiltaket bidrar til er at det kan være med på å forhindre såkalte bankrun. Det vil si at innskytterne blir så redde for at banken skal klare seg at de trekker ut sparepengene sine, noe som igjen vil ramme bankenes egenkapital knallhardt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere