*Nettavisen* Nyheter.

Bankboksen for verdens frø

Foto: Kjell Werner, ANB (Avisenes Nyhetsbyrå)

Det strømmer stadig på med frø i fryselageret inne i fjellet ved Longyearbyen.

26.02.09 18:34

– Dette er frøbankenes bankboks. Frøene er sikret for framtidige generasjoner her inne i permafrosten, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bankboksen med frø fra hele verden kan bli redningen dersom en klimakatastrofe ødelegger avlinger og frølagre rundt omkring i verden.

– Dermed er det både bank og forsikring, sier Brekk.

Feiret bursdag
Sp-statsråden smilte fra øre til øre da han torsdag selv bar på plass en ny kasse med frø. Sammen med internasjonal ekspertise på området markerte han at det er ett år siden Svalbard globale frøhvelv ble åpnet.

Den grønne revolusjons far, indieren M.S. Swaminathan, koordinatoren for verdens frøbanker, Cary Fowler, og Brekk førte an under arrangementet.

400.000 frø fra store deler av verden er allerede lagret i 18 grader kulde inne i fjellet ved Longyearbyen. Et kjølelager sikrer denne temperaturen, men dersom det skulle svikte så sikrer permafrosten for at frøene holder seg frosne.

Ekstra sikkerhet
Inne i hvelvet ligger det for eksempel 77.000 varianter av ris og 61.000 hvetevarianter. Frøene på Svalbard er duplikater av samlinger som lagres i genbanker andre steder i verden. Dersom disse samlingene av ulike grunner skulle gå tapt, så vil frøene i Svalbard-hvelvet bli hentet fram.

Det er kun de som har deponert frøene som vil ha tilgang til frøene som ligger lagret i forseglede bokser på Svalbard. Systemet blir altså som en bankboks.

Hjelpe u-land
Brekk skryter at av det norske regjeringen selv går i front for å få bygd opp et internasjonalt fond som skal finansiere planteforedling i utviklingsland

Fondet er opprettet for å stimulere til bevaring og utvikling av plantegenetiske ressurser hos den enkelte bonde særlig i utviklingsland. Bidraget tilsvarer 0,1 prosent av bruttoomsetningen av såvarer i Norge. Regjeringen har derfor bladd opp med en halv million kroner i årlig bevilgning.

– Vi tror dette er den mest direkte måten å øke utviklingslandenes evne til å forbedre, bevare og utnytte kulturplantene på egne åkre - og selvfølgelig sørge for mat til sine familier, sier Brekk. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.