Gå til sidens hovedinnhold

- Bankene frykter panisk reaksjon

Sender millioner av pengesedler til Skottland.

Britiske banker har i all stillhet sendt millioner av sedler til Skottland i tilfelle skottene skulle strømme til minibankene og tømme dem for penger fredag morgen.

Kilder forteller til TheIndependent at bankene tar forholdsregler i tilfelle skottene skulle få en panisk reaksjon, dersom det blir flertall for løsrivelse fra den britiske unionen under folkeavstemningen torsdag. Det spekuleres nemlig på at skottene vil ta ut pengene sine og sette dem inn i engelske banker.

Forflytningen av pengesedlene skal ha skjedd den siste uken.

- Redde for pengene sine
Storbritannia-ekspert sier det er knyttet stor spenning til hva som vil skje med pundet dersom Skottland blir uavhengig.

- Man er redd for pundet. Mandag for en uke siden, så raste pundet til det laveste nivået mot dollaren man har sett på lenge. Det var et resultat av målingene som viste 51 prosent til ja-siden, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

- De største bankene i Skottland har sagt at de vil flytte sørover ved et ja-resultat. Bankene og alle i forretningslivet er redde for hva som vil skje med pengene deres, handelen og EU hvis det blir et ja. Den uforutsigbarheten er noe de ikke kan leve med, sier Mustad.

Ja-siden har uttalt at de ønsker at løsrivelsen skal skje allerede våren 2016 dersom de går seirende ut på torsdag.

- Det er en veldig optimistisk timeplan. Det er så mange ting det skal forhandles om. Det er store uavklarte spørsmål om hva som vil skje med valutaen, monarkiet, NATO, EU, forsvarspolitikken og sikkerhetspolitikken. Alle disse tingene her, tror jeg er med på å vippe i retning av et nei, sier Mustad.

Katastrofeplan
Britiske banker har iverksatt en katastrofeplan hvor de har sendt mer cash til Skottland for å imøtekomme den potensielle økningen i etterspørselen av pengesedler.

I bunn og grunn dreier det seg om at bankkundene er bekymret for at pengene deres ikke lenger sitter trygt i skotske banker dagen etter en eventuell valgseier for ja-siden.

Kilder i storbankene, ifølge The Independent, sier de har gitt klare instrukser til sine skotske filialer om at de skal forsikre kundene om at det ikke er noen grunn til panikk.

- Dette er en del av katastrofeplanen vår. Vi følger situasjonen fra time til time, sier en bankkilde til avisen.

Det er mer enn 4,2 millioner registrerte velgere til den historiske folkeavstemmingen torsdag, som vil avgjøre framtiden til den 307 år gamle unionen. Eksperter anslår en valgdeltagelse på 85 prosent, ifølge Daily Mail.

Meningsmålingen viser at det er et tett løp, men at nei-siden har et knapt forsprang.

Reklame

Best i test påskeegg 2021