*Nettavisen* Nyheter.

Bankene oppfyller allerede nye krav til kapital

Oslo (NTB): Regjeringen pålegger bankene å styrke egenkapitalen fra 8 til maksimalt 12 prosent. Men bankene oppfyller allerede langt på vei disse kravene, ifølge Finansdepartementet.

Regjeringen foreslår en gradvis opptrapping av egenkapital de neste tre årene, slik at de største og viktigste bankene må ha en kjernekapitaldekning på 12 prosent sommeren 2016. Opptrappingsplanen viser at alle norske banker allerede innfrir kravet på det første trinnet om 9 prosents dekning fram til sommeren neste år. Da bli kravet økt til 10 prosent for alle banker.

Det betyr at renteøkningen til DNB og de andre storbankene denne vinteren har vært unødvendig, og det er ikke sikkert det i det hele tatt blir nødvendig å sette opp renta for å øke inntektene i årene som kommer heller.

- Isolert sett er denne siste økningen unødvendig, fordi kravet allerede er oppfylt. Bankene må framover selv ta ansvar for rentesettingen, men som eksempel fylte DNB opp kjernekapitalen med over 1 prosentpoeng i fjor, og det med de marginene som gjeldt da, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Bankene som regnes som spesielt viktige for norsk økonomi må i gjennomsnitt øke kjernekapitaldekningen med snaut 2 prosentpoeng innen sommeren 2016. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag