Bankgaranti nærmer seg vedtak i EU

Brussel (NTB): Den nye bankgarantien på 100.000 euro som Norge håpet å unngå, er et hakk nærmere vedtak med godkjenning fra EUs finansministre.

Norge kjempet en langvarig kamp for å beholde sikringen av to millioner kroner på bok, men debatten i EU er over, og Unionen er i sluttfasen av vedtaket av en garanti på 100.000 euro. Etter dagens kurs er det i overkant av 830.000 kroner, vesentlig lavere enn den norske garantien.

EUs 28 finansministre ga tirsdag sin tilslutning til en enighet om direktivet med EU-parlamentet. Den endelige godkjenningen fra EU-landene er ventet i begynnelsen av mars, mens avstemningen i Parlamentet finner sted i april.

Noe permanent unntak får ikke Norge. Finansminister Siv Jensen (Frp) har sagt at Norge nå jobber for så gode overgangsordninger som mulig, men det kan uansett ligge an til en utfasing over fem år. Først må imidlertid reglene inn i EØS-avtalen, og Norge vil fortsette arbeidet i de forhandlingene.

EU ønsker en felles garanti i hele EØS-området for å sikre like konkurransevilkår i en europeisk banksektor som har opplevd mye turbulens de siste årene.

Eurokrisen har satt stor fart i EUs arbeid med å harmonisere reglene knyttet til bank og finans, noe som nå gjør det vanskeligere for Norge å få gjennomslag for unntak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.