RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barak ba Støre om hjelp

Foto: MICHAL CIZEK (AFP)
Sist oppdatert:
Trenger hjelp til å møte kritikken fra den såkalte Goldstone-rapporten.

Israels forsvarsminister Ehud Barak ba onsdag utenriksminister Jonas Gahr Støre om hjelp til å møte kritikken fra den såkalte Goldstone-rapporten.

Rapporten ble laget på oppdrag fra FNs menneskerettighetsråd og anklager Israel for å ha begått krigsforbrytelser og mulige forbrytelser mot menneskeheten under angrepene mot Gazastripen tidligere i år.

I dag skal rapporten, som også anklager Hamas for krigsforbrytelser, opp til debatt i FNs menneskerettighetsråd.

Israel godtar ikke kritikken og har sammen med USA jobbet hardt for å hindre at rapporten blir fulgt opp.

Palestinernes president Mahmoud Abbas gikk først med på en utsettelse, men gjorde helomvending denne uka etter å ha kommet under rasende kritikk fra sine egne.

Søker allierte
Onsdag tok Israels forsvarsminister Ehud Barak kontakt med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), i et forsøk på skaffe seg en alliert i menneskerettighetsrådet.

- Verdens demokratier må forstå at det vil få alvorlige følger for deres egen evne til å håndtere terroristorganisasjoner og terror dersom de slutter seg til denne rapporten, het det i en kunngjøring fra Barak senere på dagen.

Støre har tidligere tatt til orde for en grundig behandling av Goldstone-rapporten, som krever at både Israel og Hamas gjennomfører uavhengig gransking av krigsforbrytelsene de anklages for.

Israel nekter å etterkomme kravet, og den sørafrikanske dommeren Richard Goldstone mener at rapporten i så fall bør overlates til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

- Alvorlige følger
Barak søkte også hjelp hos utenriksministrene i Storbritannia, Frankrike og Spania, i håp om å forhindre at rapporten blir oversendt ICC.

Fra israelsk side hevdes det at dette vil få alvorlige følger for fredsprosessen i Midtøsten, mens det fra palestinsk side vises til at forhandlingene uansett ligger døde så lenge Israels høyredominerte regjering nekter å stanse byggevirksomheten i bosetningene.

Palestinerne mener FNs troverdighet nå står på spill dersom ikke de alvorlige anklagene i Goldstone-rapporten blir fulgt opp overfor Israel.

Kollektiv straff
Nærmere 1400 palestinere ble drept under den 22 dager lange israelske militæroffensiven mot Gazastripen ved årsskiftet, om lag halvparten av dem ubevæpnede sivile, blant dem 250 barn.

13 israelere ble drept under militæroffensiven, tre av dem sivile som ble truffet av raketter skutt fra Gazastripen mot Israel.

Goldstone-rapporten avviser den israelske regjeringens påstand om at det var militante palestinere som var mål for angrepene, og konkluderer med at det i stor grad var snakk om kollektiv avstraffelse av befolkningen på Gazastripen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere