*Nettavisen* Nyheter.

Barcelona: Åtte av ti vil ut av Spania

80 prosent stemte for uavhengighe i symbolsk folkeavstemning.

- Catalonia har igjen vist at vi vil styre oss selv, sa Mas etter at valglokalene stengte i Spanias rikeste og største region søndag kveld.

Rundt to millioner mennesker avla stemme i folkeavstemningen, som avvises som ufruktbar og ubrukelig av sentralregjeringen i Madrid.

- Regjeringen anser dette for å være politisk propaganda, organisert av krefter som støtter uavhengighet, og som mangler demokratisk gyldighet, sa justisminister Rafael Catala i regjeringens offisielle reaksjon.

Trosset advarslene

De katalanske nasjonalistene gjennomførte den symbolske folkeavstemningen om selvstendighet, til tross for de skarpe advarslene fra Madrid.

– Alle som kommer og stemmer, er glade, de tar bilder og takker oss for at vi stiller opp, sier Veronica Grego, en av de 40.000 frivillige valgfunksjonærene som sørget for at folkeavstemningen gikk sin gang, i strid med sentralregjeringens pålegg.

Noen timer etter at valglokalene stengte, viste foreløpige resultater at 80,7 prosent stemte for løsrivelse. Men frammøtet var lavt: 37 prosent av de 5,4 millioner stemmeberettigede møtte fram, og de fleste motstanderne av uavhengighet, som ifølge meningsmålinger utgjør halvparten av befolkningen, holdt seg trolig hjemme.

– Historisk

– Dette er en mulighet vi ikke kan la gå fra oss, sier 16 år gamle Martin Arbaizar, som sto i kø utenfor en skole som for anledningen fungerte som valglokale i Barcelona.

Allerede før valglokalene åpnet, var det lange køer av folk. – Selv om dette ikke er en offisiell avstemning, er det viktigste at de lytter til oss, fortsetter han.

Jaume Marfany, nestleder i selvstendighetsbevegelsen Assembla Nacional, understreker at mobiliseringen handler om mer enn bare spørsmålet om selvstendighet.

– Det handler om demokrati og ytringsfrihet. Men det er også et historisk skritt mot en ordentlig folkeavstemning, sier han.

– En konsultasjon

Søndagens folkeavstemning får ingen umiddelbare konsekvenser ettersom den ikke er bindende, og fordi den er erklært ugyldig av Madrid.

Spanias forfatningsdomstol beordret denne uka de katalanske myndighetene til å utsette avstemningen, men Catalonias nasjonalistiske regjering har likevel insistert på å gjennomføre den.

Etter sterke protester fra Madrid har regionalmyndighetene riktignok valgt å kalle avstemningen en konsultasjon, en slags meningsmåling som kan føre fram mot en mer formell avstemning på et senere tidspunkt.

Det avfeier imidlertid statsminister Mariano Rajoy.

– Vi må vende tilbake til virkeligheten fra mandag av. Dette er verken en folkeavstemning, en konsultasjon eller noe annet, sa han i en krass tale lørdag.

Resultatet var uansett ventet å være klart mandag

Delt på midten

Et stort flertall av katalanerne ønsker en avstemning om framtiden. Men målingene har også fordelt tilhengere og motstandere av selvstendighet omtrent på midten.

Kritiske stemmer var vanskelig å finne i valglokalene, melder nyhetsbyrået TT. En av hjemmesitterne er universitetsprofessoren Rafael Arenas.

– Det er en sorgens dag, det finnes ingen demokratiske garantier for denne avstemningen, sier han.

Catalonias 7,5 millioner innbyggere har sitt eget språk og lange historiske og kulturelle røtter og tradisjoner. Som i andre av Spanias regioner har de allerede stor grad av selvstyre, men siden eurokrisen rammet for fullt, har ønsket om løsrivelse vokst seg sterkere.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.