RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bård drakk E. coli-vann i egen butikk i to uker

Foto: Lina Livsdatter (Nordlys)
Sist oppdatert:
- Det er en rutinesvikt.

(Nordlys.no): Det er blitt påvist E. coli- bakterie i vannet ved Eide handel i Eidkjosen utenfor Tromsø.

- Mattilsynet oppdaget det da de tok vannprøver hos oss. Det gjelder en tappepost ved et minikjøkken i butikken, opplyser daglig leder ved Eide handel, Bård Pettersen, overfor Nordlys.

Dagligvarehandelen bruker vanlig kommunalt vann, men har også muligheten til å koble over på en privat vannkilde, som ligger et par kilometer bak butikken.

- Vi brukte det private vannet fram til 2003. Da kom det pålegg om å rense det. I stedet for å gjøre de nødvendige investeringene, valgte vi å koble oss opp mot kommunalt vann. Men vi har hele tiden hatt muligheten til å koble oss over til den gamle kilden, forteller Pettersen.

Drakk vann med avføring
- Det er mer trykk fra den gamle kilden, og den egner seg derfor bedre til blant annet spyling av parkeringsplassen, forklarer han.

Det var i dette vannet E. coli-bakterien er funnet for to uker siden. En ansatt glemte å slå over til kommunalt vann igjen, og derfor var det det urensede vannet som kom ut av tappekranen.

- Det er kritikkverdig og en rutinesvikt hos oss. Selv om vi ikke har fått melding om at noen har blitt syk, så er det alvorlig nok, sier den daglige lederen.

Tappeposten brukes blant annet til håndvask før de ansatte starter produksjon i butikkens pizzakjøkken. Pettersen innrømmer også at han selv har drukket mye vann fra den aktuelle posten.

- Det er den posten som er nærmest kontoret mitt, og jeg henter ofte et glass vann der, sier han.

Fikk ikke stoppet bakterievannet
Som en konsekvens av funnet lukket butikken anlegget, slo tilbake til kommunalt vann og gjennomførte de pålagte tiltakene fra Mattilsynet, som blant annet innebar kloring og rensing.

Men da det torsdag denne uken ble tatt nye prøver, ble bakterien nok en gang påvist.

- Vi stengte nok en gang vannanlegget for å klore det, men oppdaget at vi ikke fikk stoppet vanntilgangen til den aktuelle vannposten, opplyser Pettersen.

Det var da de innså årsaken til at tiltakene ikke hadde hjulpet.

- Lokalene våre var bygget i 1953, og det har siden være gjort både renovering og påbygg. Det har gitt mange kompliserte veier. Det viste seg at posten på minikjøkkenet hele tiden har vært koblet til det private vannet, uansett om vi slo over, avklarer Pettersen.

Mandag skal det tas nye prøver av vannet. Nå håper og tror Pettersen at alt er i orden.

- Oppi all elendigheten er det en lettelse. Jeg er fryktelig glad for at vi fant ut hva det var for noe og at det ser ut som at ingen ble syke, sier han.

Kan være farlig
Ifølge professor klinisk mikrobiologi ved UIT, Ørjan Olsvik, blir E. coli-bakterien ofte overdramatisert. Han har en fortid på veterinærhøgskolen og kan mye om matvarehygiene.

- Jevnt over er den helt ufarlig. Det er en helt naturlig del av varmblodige dyrs tarmceller, men noen få varianter er farlig, forklarer Olsvik, før han legger til:

- Men det skal ikke være E. coli i vann og mat. Det betyr at det er avføring i vannet, og er en indikator på annen forurensing. Når det er avføring i vannet, kan det finnes andre bakterier eller virus også.

- De ansatte vasket hendene i dette vannet. Kan bakterien overføres til maten på denne måten?

- Teoretisk sett kan det overføres om man ikke bruker godt med såpe. Dette er ikke en veldig alvorlig hendelse, men for sikkerhetsskyld skal det ikke være sånn. Det har også med estetikk å gjøre, man vil ikke ha avføring i vannet, verken fra mennesker eller dyr.

Les flere saker i Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere