RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (SCANPIX)

Bare en ekstra øl er nok

Sist oppdatert:
Ny forskning viser at den ekstra drinken kan linkes til kreft.

(SIDE2): At det er en link mellom alkoholinntak og kreft er ingen nyhet, men nå viser ny forskning at grensen for de skadelige bivirkningene er lavere enn tidligere antatt.

Den omfattende studien som er gjort i flere land i Europa, teller 363,988 respondenter og funnene er publisert i the British Medical Journal.

Kvinner anbefales for eksempel ikke å drikke mer enn to til tre alkoholenheter, men den nye forskningen viser at man ikke bør overskride mer enn én enhet alkohold daglig, for ikke å få de skadelige bivirkningene.

Studien, som er gjort i Storbritannia, fant at de som drakk mer enn to enheter per. dag for menn og mer enn en alkoholenhet for kvinner var spesielt utsatt for alkoholrelaterte kreftformer, ifølge BBC News.

Krefttypene som nevnes er kreft i leveren, brystkreft, tarmkreft og strupekreft.

Les mer om alkohol og kreft på Kreftforeningens sider.

- Reduser inntaket
De mest oppsiktsvekkende funnene er at en av ti kreftformer hos menn og en av 33 kreftformer hos kvinner kunne relateres til tidligere eller nylig alkoholinntak.

Også tidligere studier har konkludert med at alkohol kan ha skylda for en rekke krefttyper, men ikke at relasjonen kan komme av et betydelig mindre alkoholinntak enn antatt.

En alkoholenhet måler omtrent 12 gram alkohol, som er det samme som 125 ml med vin eller en halvliter med øl.

Leder for forskningsgruppa, Madlen Schutze, mener mange av krefttilfellene kunne vært unngått dersom folk begrenser alkoholinntaket.

- Og enda flere krefttilfeller kan unngås dersom folk reduserer alkoholinntaket til under de offentlige anbefalingene eller kutter alkohol helt og holdent, sier hun.

På bakgrunn av den nye studien skal det nå legges fram en ny alkoholstrategi fra Helsedepartementet i Storbritannia.

- Må stramme inn
- Dette er nok et bevis på at det å vente på at mennesker skal forandre sine egne vaner ikke fungerer. Det må strammes inn fra myndighetenes side, mener professor Sir Ian Gilmore, styreformann i UK Alcohol Health Alliance.

I Storbritannia selges det både vin og sprit i supermarkeder.

Disse drikker mest
På Folkehelseinstituttets sider kan vi lese at hver nordmann over 15 år i 2006 drakk 6,46 liter ren alkohol i gjennomsnitt. Halvparten av alkoholen kom fra øl og det er menn og kvinner med høyest inntekt som drikker mest alkohol i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere