Bare én pølse gir kreftrisiko

Spiser du en pølse om dagen, øker risikoen for kreft med hele 20 prosent.

31.03.08 16:17

(SIDE2): Å spise kjøtt som er behandlet kan øke risikoen for tykktarmkreft med 20 prosent, skriver Daily Mail mandag.

Det er kun 50 gram behandlet kjøtt, noe som er det samme som en pølse eller tre baconskiver, som skal til for å øke risikoen for kreft med en femtedel, viser forskning.

Statisikken bekrefter de stadige bevisene om at for mye kjøtt i kostholdet kan være meget skadelig. Kreft i tarmen er en av de krefttypene som er mest hissige og i Norge er tarmkreft en av de vanligste kreftformene. Vel 3100 nye tilfeller oppdages hvert år og menn og kvinner er like utsatt for denne kreftformen.

Mange er uvitende
Allikevel er det ikke mange som er klar over farene ved å spise mat som bacon og pølser, advarer World Cancer Research Fund.

Professor Martin Wiseman, som jobber som medisinsk veilder for stiftelsen mener det nå foreligger grunnlag for å advare folk om faren.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Vi er mer sikre enn før på at behandlet kjøtt øker risikoen for kreft i tarmen og derfor råder vi folk til å unngå å spise denne maten. Uansett om det er snakk om bacon, pastrami eller skinke så er det best å unngå det helt. Når man ser at bare 50 gram kan øke kreftrisikoen så kan du enkelt snu risikoen ved å kutte ut så mye av behandlet kjøtt som overhodet mulig.

Behandlet kjøtt betyr at det er blitt behandlet med salt, røykt eller en annen metode foruten fryst og varene inkluderer bacon, skinke, salami og pølser.

Også hamburgere og kjøttdeig faller under denne kategorien dersom det har blitt tilsatt salt eller kjemiske tilsetningsstoffer.

Kutt ned på forbruket
For de som ikke klarer å kutte ut disse tingene fullstendig, hjelper det å kutte ned forbruket.

- De som ikke klarer å unngå behandlet kjøtt fullstendig vil likevel dra helsefordeler av å spise mindre av det behandlede kjøttet, sier Wiseman.

- Vi anbefaler at folk unngår det helt, men bare ved å kutte ned på forbruket reduserer du risikoen for å få kreft i tarmen.

Professoren er mer bekymret for at folk er uvitende for faren.

- Vi trenger å nå ut til folk med denne beskjeden fordi to tredjedeler av befolkningen ikke vet at det er en link mellom kreft og behandlet kjøtt.

En undersøkelse som ble gjort i Storbritannia av World Cancer Research Fund fant at det bare var 30 prosent av britene som var klar over kreftrisikoen.

I tillegg til kreft i tarmen kan behandlet kjøtt trigge prostata-kreft, lungekreft og magekreft ifølge en analyse som ble gjort i november av organisasjonen.

Også rødt kjøtt kunne øke risikoen, men ikke i samme grad som behandlet kjøtt.

På norske Kreftforeningens sider står det ingenting om at det er farlig å spise behandlet kjøtt.

Se hva kreftforeningen anbefaler at du gjør for å forebygge kreft her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER OM HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag