Bare ett land slår Norge i høye levekostnader

Levekostnadene i Norge er nesten 20 prosent høyere enn i New York. Samtidig er husleieprisene dobbelt så høye i New York, ifølge husleie- og forbrukerindeksen til Numbebo.

Levekostnadene i Norge er nesten 20 prosent høyere enn i New York. Samtidig er husleieprisene dobbelt så høye i New York, ifølge husleie- og forbrukerindeksen til Numbebo. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Her er listen over de dyreste og billigste stedene å besøke i verden.

19.01.15 14:16

Forbrukerprisindeksen (The Consumer Price Index) måler levekostnader i 119 land ved å sammenligne priser på blant annet matvarer, transport og restauranter.

Indeksen bruker prisene i New York som et utgangspunkt. Det vil si at om et land har en indeks på 70, innebærer det i snitt 30 prosent lavere levekostnader enn i New York, skriver MoveHub.

Norge har en prisindeks på 118.59, hvilket betyr at Norge har i snitt 18,59 prosent høyere levekostnader enn i den amerikanske metropolen.

Forbrukerindeksen har tatt utgangspunkt i hvor dyrt det er å leve i hvert enkelt land. Derfor er indeksen et ypperlig verktøy for reiselystne som søker billige steder å besøke eller bo.

India, Nepal, Pakistan, Tunisia og Algerie er ifølge indeksen de fem landene med lavest levekostnader i verden. Sveits, Norge, Venezuela, Island og Danmark er imidlertid de fem landene med høyest levekostnader.

Matvarepriser
Matvarekostnadene er basert på priser for kjøtt, brød, egg, ris, frukt, grønnsaker og alkohol. Transportkostnadene er basert på prisene for enkeltbilletter og månedskort for kollektiv trafikk, taxipriser, bensinpriser og bilpriser, hvilket vil si prisen på en Volkswagen Golf.

Restaurantprisene bygger på priser for måltider i alt fra dyre til billige restauranter, samt prisene for kaffeprodukter, alkohol og vann på spisestedene.

I tillegg har indeksen også tatt for seg priser på strøm, oppvarming, vann og internett. Dataen er samlet inn av den globale prisdatabasen Numbeo.

En rekke land i Vest-Afrika og Sentral-Afrika er utelukket fra indeksen som følge av manglende data.

Dobbelt så dyrt i New York
Numbebo har også en forbrukerindeks som har inkludert husleiepriser. Da kommer Norge bedre ut sammenlignet med en del andre land. Norge har for eksempel en husleieindeks på 48.70, hvilket betyr at det er dobbelt så dyrt å leie i New York som i Norge.

Levekostnadene er imidlertid snaut 20 prosent dyrere i Norge enn i New York, ettersom førstnevnte står oppført med en indeks på 118,59.

På husleieprisindeksen står Norge oppført som niende dyrest i verden. Singapore, Hongkong, Qatar, De forente arabiske emirater, Luxemburg og Sveist topper listen, mens Nepal og Pakistan havner nederst på listen med en indeks på henholdsvis 2.23 og 4.81. Altså mer enn 95 prosent billigere enn i New York.

Nedenfor ser du en grafikk, som er utviklet av MoveHub, som tar for seg levekostnader i 119 land i verden.

HTML EMBED

An interesting map from MoveHub reveals living costs around the world.

Global Living Costs Map


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.