*Nettavisen* Nyheter.

Bare indre strid truer Bondevik

Intern uenighet representerer den største trusselen mot Kjell Magne Bondeviks mindretallsregjering. Selv om opposisjonspartiene benytter enhver anledning til å skjelle ut regjeringen, er det liten grunn til å tro at noen av dem har noe som helst ønske om en regjeringskrise før valget om et år.

01.09.04 14:39

Derfor blir det ganske komisk når SV-leder Kristin Halvorsen gir uttrykk for at partiet må være forberedt på at det kan bli nødvendig å rykke inn i regjeringskontorene allerede i høst.

For det første må både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti stå sammen dersom regjeringen skal styrtes. Og skulle noe så utrolig allikevel skje, er det svært lite sannsynlig at SV ville bli spurt om å delta i den regjeringen som Jens Stoltenberg i så fall måtte stable på bena.

Når Jens Stoltenberg snakker om et mulig regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, ligger det en ufravikelig forutsetning til grunn - og det er at de tre partiene kan danne en flertallsregjering. Og flertall på Stortinget kan de tre partiene tidligst få ved valget neste høst.

Dersom vi skulle få en regjeringskrise før valget, vil det bli Arbeiderpartiet alene som overtar regjeringsmakten. Det er ganske utenkelig at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ville benytte en slik situasjon til å eksperimentere med noe som er så fremmed for partiet som et samarbeid i regjering med andre partier.

Selv om Arbeiderpartiet er beinhard i kritikken mot Bondeviks regjering, er det ingen grunn til å tro at partiet ønsker å overta makten før etter stortingsvalget om et år. Erfaringene fra sist partiet benyttet anledningen til å gripe makten midt i en stortingsperiode, er så dårlige at man neppe gjentar det eksperimentet.

Allikevel kan det oppstå en situasjon som betyr at Arbeiderpartiet må overta makten. Det kan bli nødvendig dersom forholdet mellom de tre regjeringspartiene forsures i en slik grad at de ikke lenger orker å holde sammen. Vi har vel sett tendenser til et noe mer anstrengt klima mellom Høyre og de to sentrumspartiene i det siste. Kanskje har det i første rekke sammenheng med at Høyres nye leder er betydelig mer utfordrende og «Høyre-høyrøstet» enn forgjengeren.

Et regjeringssamarbeid mellom Høyre og sentrum er en skjør plante, og den må pleies med stor omsorg og ikke minst omtenksomhet. Det skal ikke så mye til før noe skjærer seg så ganske ettertrykkelig at en reparasjon blir umulig. Og her er det viktig å huske på at det er de to sentrumspartiene som har minst å frykte dersom det skulle bli et brudd. De har til enhver tid en åpen mulighet til å samarbeide til venstre.

For Høyre vil derimot et brudd innebære farvel til regjeringsmakt og innflytelse for lang tid fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.