Bare sju prosent følger myndighetenes anbefalinger

Foto: (Thinkstock)

Det er ikke mange som holder seg helt unna alkohol fra de prøver å bli gravide.

(SIDE2): Analysene viser at svært få kvinner, bare 7 prosent, følger myndighetenes anbefalinger om å avstå totalt fra alkoholbruk fra de prøver å bli gravide. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Studien viste også at negativ affektivitet økte risikoen både for et lavt og et høyt forbruk av alkohol under graviditeten. (Et lavt alkoholinntak ble definert som 0.5 til 2 alkoholenheter drukket 1-4 ganger per måned, mens et høyt forbruk (såkalt «binge drinking») ble definert som inntak av 5 eller flere alkoholenheter på en gang.)

Negativ affektivitet mer enn doblet risikoen for at mor drakk mer enn 5 alkoholenheter på en gang i løpet av graviditeten.

Foto: Alex Brosa (Getty Images/Hemera)

- Bekymret for fremtiden
Studien er den største av sitt slag og er en del av Mor- og barnundersøkelsen.

Forskerne undersøkte i hvilken grad negativ affektivitet økte risikoen for alkoholbruk under graviditeten. Negativ affektivitet er et stabilt personlighetstrekk som henger sammen med en økt tendens til å oppleve hyppige og sterke negative følelser som angst og depresjon.

Kvinner med tendens til å oppleve hyppige og negative følelser som stress, angst og depresjon har økt risiko for å drikke alkohol under graviditeten.

- En graviditet er forbundet med hormonelle og kroppslige endringer og for mange kvinner også bekymringer for fremtiden som nybakt forelder. Dette kan oppleves som stressende og kanskje spesielt for kvinner med høy negativ affektivitet. Det gjør at de kan ty til alkohol, sier Kim Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet, forsker og hovedansvarlig for studien.

- Resultatene fra vår studie kan bidra til at helsepersonell identifiserer kvinner som kan ha en økt risiko for å misbruke alkohol under graviditeten, sier Stene-Larsen.

LES OGSÅ:

- Mannen bør heller ikke drikke alkohol
- Gravide kan drikke litt
- Gravide drikker alkohol

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag