Gå til sidens hovedinnhold

- Bare Stoltenberg, Faremo og Lønseth som mener Nathan (6) skal ut

Aina Heldal Bøe i støtteforeningen nekter å gi opp. Torsdag kan gutten fra Ytre Arna sendes til Etiopia.

Onsdag kveld er det støttemarkering for seks år gamle Nathan.

- Grete Faremo snakker ikke sant når hun sier at alle de 450 asylbarnas saker er blitt vurdert grundig og individuelt. Det gjelder i alle fall ikke Nathan, sier Aina Heldal Bøe i støtteforeningen for gutten til BA.no.

Bryter barnekonvesjonen

- Justisministeren sier at Nathan ikke har sterk nok tilknytning til riket for å få bli her. Det er helt feil. Det er ikke til Nathans beste å bli sendt til en diktaturstat der foreldrenes liv er i fare. Det er til Nathans beste å vokse opp i det miljøet han hele tiden har vært i her ute i Ytre Arna, sier Aina Heldal Bøe.

Hun mener Norge bryter FNs barnekonvensjon i saken om asylbarna.

Den slår fast at man ikke kan skyve ansvaret over på foreldrene, men at barna har en selvstendig rett på vern, uavhengig av foreldrene.

Til Dagsavisen har Grete Faremo tidligere sagt:

- Jeg ønsker å holde foreldrene ansvarlige for at deres barns liv settes på vent.

- Regjeringen må ta konsekvensen av at det brukes så lang tid å behandle asylsakene at barn blir sittende i årevis i mottak, mener Heldal Bøe.

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier hun har forståelse for at historier om asylbarna som skal sendes tilbake til hjemlandet vekker engasjement.

Men statsråden holder døren lukket for å vurdere sakene deres på nytt. Den norske asylpolitikken må ikke innrettes slik at asylsøkere vil velge å bo lenge på mottak i håp om å til sjuende og sist få bli værende i landet, mener hun.

- I de sakene Utlendingsnemnda har gitt avslag, forventer vi at det blir returnert frivillig. Jeg skjønner engasjementet i denne saken, men regjeringen og jeg må ta ansvaret for helheten og sørge for varige og gode løsninger, sier Faremo til NRK.

Bred støtte

Aina Heldal Bøe har likevel fortsatt tro på at det kan komme en løsning i saken.

- Støtten er så bred og så stor. Fagbevegelsen, samtlige politiske partier, kirken, andre foreninger – ja, fra langt inne i Ap på Stortinget kommer støtte til Nathan. Jeg kan ikke se at det er andre enn Jens Stoltenberg, Grete Faremo og statssekretær Pål K. Lønseth som fortsatt mener at Nathan og familien skal ut, sier Heldal Bøe.

Onsdag er det støttemarkering for Nathan klokken 18 på Torgalmenningen. Der skal Silja Dyngeland synge og folk fra Fargespill-forestillingen opptre.

Det blir appeller av Aina Heldal Bøe, AUF-leder i Hordaland Linn Kristin Engø, Silje Olsen i Redd Barna og Oddny Miljeteig.

Les flere nyheter fra Bergensavisen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar