RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn avhøres alene i asylsaker

Oslo (NTB): Barn helt ned i 6-årsalderen som kommer alene som asylsøkere, går rett i avhør hos Politiets utlendingsenhet (PU) uten verge. Advokatforeningen reagerer og kaller det brutal behandling.

PU får nå kraftig kritikk fra flere hold for måten de yngste asylsøkerne behandles på, skriver Dagsavisen.

Det som i utgangspunktet skal være en enkel registrering av personalia, familierelasjoner og reiserute før selve asylprosessen starter, har utviklet seg til det rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen kaller et regelrett avhør.

Undersøkelser som foreningen har foretatt, viser at avhørene blir foretatt uten hjelpeverge til stede, og at de kan ta over fem timer. Det yngste barnet som er blitt avhørt, skal bare ha vært seks år gammelt.

- Barna utsettes for en brutal behandling, sier leder i rettssikkerhetsutvalget, Arild Humlen.

Etter en gjennomgåelse av saksdokumenter viser det seg at PU i samtlige saker har gått inn på asylgrunnlaget under registreringen, til tross for at dette ikke skal forekomme under en ren registering.

- Dette er bevis for en fast praksis, mener Humlen.

Både Norsk organisasjon for asylsøkere og Redd Barna mener at det er kritikkverdig at avhør blandes inn i en registering, og ønsker en forklaring fra utlendingsmyndighetene.

Sjefen for PU, Ingrid Wirum, mener at registreringen av asylbarna foregår slik den skal og i tråd med retningslinjene fra Utlendingsdirektoratet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere