Gå til sidens hovedinnhold

Barn blir neglisjert etter tyfonen på Filippinene

Barna hjelper til så godt de kan etter tyfonen på Filippinene, men blir glemt i gjenoppbyggingen, advarer hjelpeorganisasjoner.

Tacloban/Oslo: Nesten seks millioner barn ble rammet da tyfonen Haiyan traff Filippinene i november. Nå må verden lytte til dem, krever hjelpeorganisasjonene Plan, Redd Barna og UNICEF, som sammen har skrevet en rapport om hvordan naturkatastrofen har rammet barna spesielt.

– Barna må beskyttes mot overgrep og menneskehandel, de må få fortsette skolegang, og de må få bearbeidet traumene de sitter med etter Haiyan, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Uværet er det verste som noen gang har rammet Filippinene og førte til enorme ødeleggelser i flere områder.

Viktig hjelp
Ifølge den nye rapporten spilte barn en nøkkelrolle i forberedelsene og evakueringen før stormen traff land. Denne innsatsen reddet mange tusen liv.

Samtidig har barna funnet nye roller og ansvarsområder etter uværet. Jenter hjelper til med matlaging og passing av yngre søsken, men gutter hjelper foreldrene med reparasjoner og inntektsgivende arbeid.

Men mange barn er også traumatiserte. Barn som er blitt intervjuet av hjelpeorganisasjonene, forteller at de er redde for at en ny tyfon skal ramme hjemstedet, og de er interessert i hvordan de kan forberede seg på fremtidige katastrofer.

– Barn og unge blir dypt preget av slike hendelser, og det kan følge dem resten av livet, dersom de ikke får den hjelpen de trenger, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Skolegang
I intervjuene sier barna at det de ønsker seg aller mest, er å gjenoppbygge hjemmene sine, dra tilbake på skolen og få tilbake elektrisiteten.

– Det må myndighetene og verdenssamfunnet ta hensyn til, sier Thommessen.

– Det viktigste for å inkludere barn er å få dem tilbake til skolen og hjelpe de barna som har store behov for psykososial oppfølging, tilføyer seniorrådgiver Bente Sandal-Aasen i Redd Barna.

– Mange er atskilt fra sine familier av forskjellige årsaker, noe som kan forklare hvorfor de ofte blir oversett i gjenoppbyggingsarbeidet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FN-lederen på besøk
FNs generalsekretær Ban Ki-moon var lørdag på omvisning i Tacloban, byen som ble verst rammet av katastrofen. Han besøkte blant annet en teltskole som FNs barnefond UNICEF har opprettet i byen.

På skolen sang elevene julesanger for Ban, som forsikret barna om at FN og verden ville stå dem bi.

– Dette er en tragedie, men vi kan komme oss igjennom det hvis vi står samlet, sa han.

Ifølge tall fra filippinske myndigheter er 6.102 personer bekreftet døde etter uværet. Ytterligere 1.779 er savnet. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken