RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn bryr seg ikke om internett

40 prosent av norske barn er ikke opptatte av digitale medier, og tallene er enda høyere for jenter. Den digitale barndommen er langt fra realitet.

Nesten alle norske barn ser mye på TV, men den digitale verdenen er langt fra å ta over barndommen til unger flest.

Kjønnsforskjellene er store, og gutter spiller jevnt over mer TV-spill, de har bedre tilgang til data og de bruker internett mer aktivt enn jenter, skriver Dagsavisen.

Mens 40 prosent av barna gjennomsnittlig ikke er opptatte av digitale medier, er tallene for jenter langt høyere. Hele 67 prosent av jentene bryr seg ikke om PC-er og internett.

En digital barndom
Det kommer fram av rapporten "En digital barndom" som nå er lagt fram av forskere ved Universitetet i Oslo, forskningsstiftelsen SINTEF og Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

1.112 barn fordelt på seks skoler i Oslo har svart på et spørreskjema om bruk av PC, spillvaner, internett, mobiltelefon, TV-titting og andre fritidsaktiviteter. Ungene har vært elever i andre, femte, sjette og sjuende klasse i grunnskolen.

Forsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF IKT, som er blant dem som står bak undersøkelsen, mener det er overraskende mange som er uinteresserte i ny teknologi.

- I og med at vi stadig hører om «den digitale barndommen», er det overraskende at så mange som 40 prosent av barna er uinteresserte i ny teknologi. Vi ser at det er særlig jentene som henger etter. Og det er også overraskende at så få elever ser ut til å bruke den nye teknologien i skolen, sier Bae Brandtzæg til Dagsavisen.

Lite skolebruk
Skolevesenet gjør heller ikke sitt for å fremme bruken av digitale medier, og til lekselesing brukes PC-en heller lite. Hele 68 prosent av alle de spurte skolebarna forteller at de aldri bruker PC til skolearbeid.

Det er ikke mer enn 15 prosent av barna som gjør dette daglig eller ukentlig. Tre firedeler av foreldrene synes det er viktig at barna bruker data i skolen, men halvparten av ungene har aldri brukt internett til å lete etter informasjon i skolesammenheng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere