Onsdag omkom to brødre fra Somalia på ni og 12 år ved Svarttjern i Oslo.

Ingen av dem kunne svømme.

Les saken: Brødre omkom i drukningsulykke

- Glade og lei oss
- Dette er veldig trist. Mange somaliere har aldri lært å svømme, sier Ayaan Yasiin, konsulent ved Primærmedisinsk verksted (Kirkens Bymisjon), og rådgiver for Somalisk kvinneforening til Nettavisen.

Torsdag 1. juli, som er Somalias nasjonaldag, preger den tragiske hendelsen miljøet:

- Vi er glade og lei oss på samme tid og tenker mye på familien. Vi feirer nasjonaldagen 1. juli, men er triste fordi vi har mistet to brødre, sier Yasiin.

- Må være obligatorisk
Hun konstaterer at mange fra Somalia, bosatt i Norge, ikke kan svømme og mener derfor obligatoriske kurs er kjempeviktige:

- Da jeg kom til Levanger i 1991, fikk mine barn obligatoriske kurs. Etter at jeg kom til Oslo, virker det ikke som dette er obligatorisk. Det må det være, mener hun.

Har du tips om saken? kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Hun mener det må informeres bedre om kurs som tilbys, både for barnehager og skoler – og at disse bør tilbys gratis.

- Mange foreldre har mange barn og dårlig råd, derfor bør kursene være gratis, sier Yasiin til Nettavisen.

- Rene jente- og guttekurs
- Hvordan skal man få flest mulig til å delta?

- Barna må lære å svømme når de er små, det er for sent når de blir store. I tillegg burde rene jente- og guttekurs diskuteres for de som ønsker det. En må kanskje i dette tilfelle vise forståelse for kultur- og religionsforskjeller, og det vil redde liv, sier hun.

- Hvis ikke, er det mange foreldre som kan si nei. Hvis Foreldrene er motiverte, så vil det smitte over på barna. Det er veldig viktig å lære å svømme, sier hun.

Les Stavrums kommentar: Lær innvandrerne å svømme

- Nye kurs til høsten
I fjor arrangerte Primærmedisinsk verksted svømmekurs for barn, med støtte fra Gjensidigestiftelsen og i samarbeid med Lambertseter svømmekurs. Tilbudet var veldig vellykket, og fikk stor oppslutning.

- Til høsten håper vi det vil det bli nye kurs, sier Yasiin, en av utfordringene for oss er å finne egnete instruktører.

Bydel Grorud har torsdag opprettet et krisetelefonnummer 91 24 38 44 for alle som har behov, og i tillegg har Svarttjern skole åpent fra klokken 10: Her vil personer fra kommunens kriseteam være til stede.

- Kristin må på banen
En landsoversikt fra Norges Svømmeforbund viser at kun én av to 10-åringer behersker svømmekunsten - og for innvandrerbarn er tallet atskillig høyere.

- Kunnskapsminister Kristin Halvorsen må på banen og bevilge penger til en kraftinnsats for å få opp svømmeferdighetene og kompetansen landet rundt sier svømmepresident Per Rune Eknes til Nettavisen.