RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn med skilte foreldre røyker mer

Oslo (NTB): Bruk av tobakk er vanligere hos ungdom med skilte foreldre enn hos ungdom der familien holder sammen, viser en ny studie.

Studien viser blant annet at gutter som brukte snus som 16-åringer hadde økt risiko for kombinasjonsbruk av røyk og snus som 19-åringer, sammenlignet med dem som ikke brukte noen form for tobakk da de var 16.

Det er seniorrådgiver på Folkehelseinstituttet, Liv Grøtvedt, som i sin doktorgradsavhandling har studert ungdommers sosiale profil for bruk av snus og røyk, overganger mellom snusbruk og røyking fra 16 til 19 år, samt grunner til røykeslutt hos voksne.

Ved bruk av tobakk viste studien at dette var vanligere blant ungdom med planer om yrkesfaglig studieretning og blant dem med skilte foreldre.

Av og til-røyking og snusbruk viste lignende, men svakere sammenheng med disse forholdene enn dagligrøyking og kombinasjonsbruk. Ungdom som oppga dårlig familieøkonomi røykte mer enn de med god familieøkonomi, skriver Folkehelseinstituttet.

Motivene for å slutte å røyke er forskjellige for menn og kvinner. Menn sluttet å røyke for å komme i bedre fysisk form, mens kvinner sluttet oftere av hensyn til barna. Men den viktigste grunnen oppgis å være helse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere