RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn rammes av mystisk sykdom

Foto: MICHELE SIBILONI (Afp)
Sist oppdatert:
På internett omtales sykdommen som «zombiesyndromet».

En mystisk sykdom i Øst-Afrika forvandler et økende antall barn til innesluttede og forvirrede mennesker.

Tilstanden, som går under navnet nikkesyndromet (Nodding disease), endrer drastisk på barnas personlighet. Sykdommen har foreløpig rammet barn i Uganda, Sudan og Tanzania, melder CNN.

Sykdommen har blitt kalt for nikkesyndromet som følge av de karakteristiske og sykelige nikkeanfallene som barna rammes av.

Zombiesyndromet
I diskusjonsforum på Internett og i Wikileaks’ artikkel om nikkesyndromet, omtales sykdommen bare som «zombiesyndromet».

Det første symptomet er at barna ser ut til å falle i søvn, øynene lukkes og hodet faller ned mot brystet, det til tross for at de ikke er søvnige.

Sykdommen rammer barn i alderen mellom fem og 15 år. Barna ser ut til å miste kroppskontroll og faller og slår seg. Flere av dem dør etter å ha blitt utsatt for ulykker. Ulykkene skyldes at barna mister bevissthet og faller over ildsteder eller drukner, skriver Daily Mail.

Veksthemming
Andre symptomer er at barna utsettes for veksthemming. I tillegg stopper den mentale utviklingen. Andre barn opplever noe som ligner epileptiske anfall.

Noen barn dør også av infeksjoner fordi de er svake og underernærte.

En mor i Nord-Uganda, Grace Lagat, forteller CNN at hun har to barn som lider av den mystiske sykdommen. Moren forteller at barna lider av anfall og at de deretter blir mer eller mindre ugjenkjennelige.

- Uten mål og mening
13 år gamle Pauline er én av 3000 barn som angivelig lider av sykdommen i Nord-Uganda.

- Personligheten hennes har forandret seg betraktelig, sier Grace Lagat.

- Hun var normal da hun ble født. Nå beveger hun seg bare rundt uten mål og mening.

Anfallene rammer barna på mystisk vis, blant annet når de får i seg ukjent mat eller når været forandrer seg, ifølge en lokal innbygger. Det er også meldt om andre bisarre symptomer, som at barna bare vandrer av gårde på egen hånd og går seg vill i skogen.

Binder fast barna
Dette har ført til at moren Grace Lagat har tatt drastiske forholdsregler.

- Når jeg går ut i hagen, så binder jeg dem med et tøystykke. Hvis jeg ikke binner dem fast, så forsvinner de.

Den mystiske sykdommen ble først kjent for ugandiske myndigheter i 2009. Men det første tilfellet ble oppdaget i Somalia allerede på 1960-tallet.

Ingen forklaring
Ugandiske myndigheter har kontaktet Verdens helseorganisasjon (WHO), som har sendt ut legeteam for å hjelpe barna. Men eksperter og forskere har ennå ikke funnet en god årsaksforklaring eller kur mot sykdommen.

Legene bruker medisiner for å kontrollere anfallene med begrenset suksess, men dette bare utsetter progresjonen av sykdommen.

Kilder: CNN, Daily Mail, Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere