Denne immunreaksjonen kan bli såpass alvorlig at barnet må legges inn til intensivbehandling, hvor flere av dem får hjertesvikt. Det skriver Tidsskriftet for Den norske legeforening i en pressemelding.

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

De skriver videre at flere barn med denne tilstanden har blitt behandlet ved Oslo universitetssykehus denne våren. Tidsskriftet henviser til en ny artikkel, hvor sykdomshistorien til et barn i sen barneskolealder presenteres.

Les også: Barnelege: - Mye større sjanse for at barn blir alvorlig syke av vanlige virus enn koronavirus

- Det er under fem barn som har blitt innlagt, men det har rammet helt friske barn, sier Astrid Elisabeth Rojahn, overlege og spesialist i pediatri ved infeksjonsmedisinsk avdeling, barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, til Nettavisen.

Ifølge forskerne er det viktig at foreldre og leger er oppmerksomme på at denne tilstanden kan forekomme hos barn som har vært eksponert for koronaviruset, ettersom disse barna kan trenge spesialisert behandling raskt.

Truende hjertesvikt

Barnet fikk først et negativt testresultat etter å ha tatt prøver fra nese og svelg, men legen mistenkte likevel at barnet hadde koronaviruset. Etter hvert fikk barnet truende multiorgansvikt og hjertesvikt, står det i artikkelen. Da en antistofftest ble tatt senere viste testen seg å være positiv.

Les også: - Hundrevis av barn kan ha dødd av covid-19 i dette landet

- Det er viktig at foreldre og leger er oppmerksomme på at denne tilstanden kan forekomme hos barn som har vært eksponert for sars-CoV-2, for disse barna kan trenge spesialisert behandling raskt, sier Rojahn.

Ingen dødsfall

Det er imidlertid få barn og unge som har fått påvist koronaviruset i Norge, og de færreste har blitt lagt inn på sykehus. Det har heller ikke blitt registrert noen dødsfall i Norge blant pasientene under 20 år.

- Det er viktig å påpeke at det er veldig få barn det er snakk om. De fleste barn får moderate eller ingen symptomer. Barn er også i liten grad smitteførere. Det har vært få syke barn, sier Rojahn avslutningsvis til Nettavisen.

Likhetstrekk med Kawasakis sykdom

En sjelden barnesykdom ved navn Kawasakis sykdom har blitt påvist hos flere barn i utlandet, etter mistanke om at sykdommen ble forårsaket covid-19. I artikkelen fra Den norske legeforening blir det også nevnt at de har sett likhetstrekk mellom denne sykdommen og symptomene som barna på Oslo universitetssykehus har hatt.

Les også: FHI følger med på sjelden barnesykdom som knyttes opp mot covid-19

- Kawasakis sykdom er en sjelden tilstand som har vært kjent i 50 år. Det ble oppkalt etter en japansk barnelege som het Kawasaki. Han påviste at det var noen barn som fikk feber, utslett og betennelse i blodkar som en slags immunreaksjon etter en infeksjon, sa overlege og spesialist på barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, til Nettavisen i midten av mai.

Les også: De villeste konspirasjonsteoriene: Mener denne milliardæren står bak koronaviruset (+)

I New York opplyste guvernør Andrew Cuomo i mai at tre barn i delstaten døde med symptomer på den sjelden barnesykdommen Kawasakis sykdom. Helsemyndighetene mistenkte at sykdommen ble forårsaket av covid-19.

- Man har observert en økning av Kawasakis sykdom i USA og Storbritannia, og man er usikker på om det er de mange covid-19-tilfellene som er årsaken. Det er uklart om det er en sammenheng mellom covid-19 og Kawasakis sykdom, men det er i hvert fall observert. Dette er absolutt noe vi følger med på, fortalte Greve-Isdahl.