RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barn tilbake i kirken etter å ha vært på legevakten

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslos byrådsleder ser med bekymring på kirkeasylantene i domkirken. – Ingen helsefare, sier bydelsoverlegen.

I alt tre barn er tatt med til legevakten etter å ha tilbrakt natta blant kirkeasylantene i Oslo Domkirke.

Noen barn kom tirsdag ettermiddag tilbake til kirkeasylet i Oslo Domkirke etter å ha vært til på Legevakten i Oslo.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) ser med bekymring på situasjonen og håper etiopierne som mandag søkte tilflukt i Oslo Domkirke forlater kirken om kort tid.

– Vi er bekymret fordi kirken er et veldig lite egnet sted for opphold over lengre tid. Den er under rehabilitering og er en byggeplass. Det er dårlig med varme, dårlig med vanntilgang, særlig varmtvann, og det er dårlige sanitærforhold, sier Røsland til Nettavisen.

Tirsdag klokka 13 opplyser han at et legevaktteam sammen med barnevernet går inn i kirken for å snakke med kirkeasylantene.

– De vil gjøre en vurdering og snakke med dem som er der. Jeg håper de vil forlate kirken, sier han.

– Tilfredsstillende
Nettavisen fikk like før klokken 14 beskjed om at helseforholdene i kirken er tilfredsstillende.

– Det ene barnet som er der, lider ingen overlast, og de hygieniske forholdene er tilfredsstillende, sier bydelsoverlege Hege Malterud til Nettavisen.

– Hvor lenge kan de være i kirken?

– Vi vurderer situasjonen fra dag til dag og tar ikke stilling til det nå, sier Malterud til Nettavisen.

I alt tre barn til legevakten
Natt til tirsdag ble et barn brakt til legevakten, og ved 12-tiden tirsdag ble to nye barn tatt med til legevakten. Det skal nå befinne seg ett barn igjen i kirken.

En gruppe på cirka 100 etiopiere søkte tilflukt i Oslo Domkirke etter en demonstrasjon mandag. Demonstrasjonen ble arrangert for å sette fokus på etiopiske asylsøkeres rettigheter i Norge. Etter å ha levert et brev til stortingspolitiker Karin Andersen (SV) fortsatte flere av deltakerne i demonstrasjonen til domkirken. Her hang de opp plakater på utsiden før de gikk inn.

– De gir uttrykk for at de ikke ønsker å forlate kirken, og at de har startet en sultestreik, uttalte operasjonsleder Vidar Pedersen ved Oslo politidistrikt mandag.

Overnattet i kirken
Rundt 60 personer, blant dem fire barn, overnattet i Oslo Domkirke fra mandag til tirsdag.

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier til NRK at et kirkerom ikke er et egnet sted å oppholde seg over lang tid. Domprost Olav Dag Hauge bekrefter at det blir kaldt i kirken om natten og at sanitærforholdene i kirken ikke er beregnet på at så mange mennesker skal ha tilhold der.

Krever individuell behandling
Asylsøkernes krav, ifølge domprosten, er at de blir behandlet på en menneskelig måte så lenge de er i Norge og at de får en individuell behandling av sine søknader. Nå hevder de å ha fått et kollektivt avslag.

Asylsøkerne ønsker seg varig opphold i Norge.

Blant de største innvandrergruppene
I fjor kom det 505 etiopiere som asylsøkere til Norge. I perioden fra 2001 til 2010 kom det i alt 2982. Mange av dem som har fått endelig avslag, skal ha tilbrakt lang tid i Norge. Etiopia er på femteplass av landene Norge har størst tilstrømning av asylsøkere fra.

I fjor fikk rundt 180 etiopiske asylsøkere opphold i Norge, mens 314 fikk avslag.

– Et overgrep mot barn
Nestleder Per Sandberg (Frp) reagerer på at etiopiske flyktninger nekter å forlate Oslo Domkirke.

– Sandberg mener at flyktningene gjør seg selv en bjørnetjeneste, og at det er et overgrep mot barna som tvinges til å oppholde seg i kriken. Etiopierne sultestreiker for å presse norske myndigheter til å vurdere sakene deres individueltk skriver partiet i en pressemelding.

I formiddag gikk Per Sandberg inn i kirken i håp om å få snakke med talspersoner for Etiopoerne.

Frp opplyser at Sandberg ønsket å fortelle dem at denne typen aksjoner hvor man bruker kirkefreden og kirkerommet ikke er måten å gjøre det på i Norge.

– I Norge har vi demokratiske prosesser. De gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å opptre på denne måten, sier Per Sandberg, og viser til at ingen land har så demokratiske prosesser for sin behandling av asylsøkere som det Norge har. Vi har et behandlingsapparat som behandler alle asylsøkere individuelt. Det må også disse menneskene stole på og forholde seg til, sier Sandberg, som ikke er i tvil om at aksjonistene er i en vanskelig og desperat situasjon.

Han mener saken er et eksempel på at den norske innvandrings- og integreringspolitikken som har spilt fallitt.

– Dette er et overgrep mot barna som blir tvunget til å oppholde seg i kirken. Her må myndighetene gripe inn, sier han.

Sandberg sier at han tror og håper at aksjonen vil avsluttes i løpet av tirsdag.

Justisdepartementet sier ifølge TV2 nyhetene at asylsøkerne skal hjem når en utleveringsavtale er klar med etiopiske myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere