Gå til sidens hovedinnhold

Barndomsvenn av terrorist: – Han var lett å påvirke

En barndomskamerat av Omar Ismail Mostefai, en av gjerningsmennene bak terrorangrepet i Paris, husker Mostefai som en som festet mye og som kan ha vært enkel å påvirke.

29-åringen Mostefai var en av de tre angriperne som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep i Paris, konsertlokalet Bataclan.

– Han var snill. Kanskje litt enkel å påvirke, sier Hafid Ouzi til Bergens Tidende. Han forteller at han gikk på skole med gjerningsmannen.

– Han festet ganske mye, han var i grunnen en helt normal ungdom, sier barndomskameraten.

Både Ouzi og en annen skolekamerat ved navn Den forteller at Mostefai begikk «dumheter» som småtjuverier, men ingenting som var «virkelig alvorlig».

Avrevet finger

Mostefai ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan. 29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes. Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff.

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

– Galskap

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet.

– Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet. Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin.

– Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Tilbud på alle produkter fra Dewalt

Kommentarer til denne saken