Gå til sidens hovedinnhold

Barndomsvenner møttes igjen etter 50 år

17. mai 1949 samlet nabobarna på Fredriksberg løkke seg under en hengeask for å ta et fotografi. Lørdag var de samlet igjen – 64 år etter at bildet ble tatt.

FROGNERPARKEN: Gjensynet med gamle venner ble en realitet da tilfeldighetene ville ha det til at Elinor W. Holter og Vesla Kvisgaard møtte hverandre igjen etter ikke å ha sett hverandre på 50 år.

De to barndomsvennene vokste opp i samme nabolag på Frogner i etterkrigsårene, og hadde mange minner å se tilbake på da Veslas sønn førte dem sammen.

– Det var som om 50 år plutselig forsvant. Når vi satt hjemme i stuen min var alt som før, sier Elinor.
Etter å ha mimret tilbake til barndomstiden på Fredriksberg løkke, vokste ønsket om å samle alle nabobarna som vokste opp på det glade 50-tall.

Vesla børstet støv av et gammelt fotografi, og dermed startet arbeidet med å spore opp og samle alle på bildet – mer enn 60 år etter at det ble tatt.

Et nøysommelig detektivarbeid

Å lokalisere ansiktene på bildet skulle derimot vise seg å ikke være en enkel oppgave.

– Vi begynte å lete, koblet inn familie og dannet en egen festkomité for å nå ut til så mange som mulig, forteller Vesla.

Detektivarbeidet bar frukter, og én etter én kom de i kontakt med gamle lekekamerater som mer enn gjerne ville samles til et gjensyn med sitt nabolag og sin barndom.

– Ballen begynte å rulle, og responsen var stor. Alle ville gjerne møte hverandre igjen, og det er jo så morsomt å se at vi fikk det til, sier Elinor.

LES OGSÅ: Dette er Oslos mest dramatiske hendelser

Gledelig møte

Omkring 80 barn vokste opp i områdene rundt Ingar Nilsens vei og Halvard Svartes gate på 50-tallet.

Mange av dem har ikke hatt kontakt siden barndommen, og gjensynsgleden var stor da 26 av dem endelig møttes igjen.

Ved deres gamle lekeplass var de tidligere naboene samlet til historier fra gamle dager.

Etter et glass Solo og mange gode klemmer gikk turen videre til middag og mimring på Herregårdskroa.

Til tross for at det for noen var omtrent 60 år siden forrige møte var det ingenting som tydet på at de gamle lekekameratene hadde problemer med å gjenkjenne hverandre.

– Jeg hadde en viss frykt for at jeg ikke skulle kjenne igjen noen, og at for at de ikke skulle huske hvem jeg var. Men vi kjenner igjen hverandre med én gang, sier Reidun Rudhaug.

LES OGSÅ: Velkommen til Musikkfest Oslo

Tilbake til barndommen

Historiene fra oppveksten er mange, og det tok ikke lang tid før de gamle vennene mimret tilbake til barndommen.

– Da jeg hadde blitt så stor at jeg forsøkte meg på brunkrem, gikk jeg ut av huset og møtte Elinor. Hun stanset meg, og sa jeg var helt hvit på nesetippen. Da løp jeg rett inn igjen, og siden har jeg aldri glemt å smøre meg under nesen. Det kan jeg takke Elinor for, sier Britt Lilla Elisabeth Holter-Sørensen.

I årene etter at krigen var slutt var bugnet Fredriksberg løkke av fredsbarn, og det var aldri vanskelig å finne noen å leke med.

– Det var så mange barn i området at vi hadde vårt eget 17. mai-tog. Det var et helt fantastisk sted å vokse opp, for alle kjente hverandre, sier Reidun Rudhaug.

– Vi hoppet bukk, gikk på stylter, kastet ball og løp 60-meter. Vi snek oss opp på taket av blokken for å titte ned på inngangspartiet, og lagde klubbhus der jenter ikke hadde adgang, husker Alf Gunnar Whist.

– Men de beste historiene fra vår barndom er de vi ikke forteller. Dem får vi spare til middagen, sier Morten Størmer.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen