Malala Yousafzai ble skutt i hodet og halsen da væpnede talibansoldater skjøt på skolebussen da hun var på vei hjem fra skolen i byen Mingora i Swatdalen, Pakistan tirsdag.

Jenta ble alvorlig skadd og tilstand skal være kritisk, men utenfor livsfare. To andre barn ble også påført skuddskader, melder Reuters.

14-åringen ble kjent da hun tok et verbalt oppgjør med Pakistansk Taliban i 2009.

Skrev dagbok for BBC
Taliban tok kontroll over Swatdalen i 2007. Dette førte til at Taliban opprettet egne domstoler, henrettet innbyggere og stengte jenteskoler, inkludert den skolen Malala gikk på.

Taliban ble til slutt drevet ut av Swatdalen i en storoffensiv av den pakistanske hæren i 2009.

Malala, som den gang var elleve år, skrev en dagbok for BBC Urdu om livet under Talibans styre.

Taliban har bekreftet at de sto bak angrepet, og sier hun ble angrepet fordi hun er anti-Taliban og sekulær, melder BBC.

- Hun var ung, men hun promoterte vestlig kultur i Pashtun-områdene, sier en talsmann for Taliban om angrepet på 14-åringen.

Ifølge en nyhetsmelding var det en væpnet mann som stanset bussen og spurte etter Malala Yousafzai ved navn. Deretter åpnet han ild.

- Hun er som en datter
Jenta har høstet positiv kritikk for sitt mot.

- Vi må nedkjempe tenkemåten bak dette angrepet. Vi må fordømme det. Malala er som en datter for meg, og for dere også. Om denne tenkemåten får seire, hvem sin datter vil da være trygg? sier den pakistanske statsministeren Raja Pervez Ashraf i en uttalelse.

HTML EMBED