RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnealarm i norske fengsler

Oslo (NTB): Norske fengsler opplever en barneboom. Hittil i år er flere barn fengslet enn i hele fjor.

Hittil i år har 58 barn helt ned i 15-årsalderen sittet inne i norske fengsler. Det samlede antallet i fjor var 50. Per i dag sitter 15 barn bak lås og slå, skriver Dagsavisen.

Flertallet av barna som er fengslet sitter i Oslo kretsfengsel, som er kjent for å ha Norges tøffeste fengselsmiljø med hardbarkede kriminelle og fanger med store psykiske problemer.

Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg er bekymret for situasjonen til barn i norske fengsler. En undersøkelse de har foretatt viser blant annet at barn i enkelte tilfeller deler celler med voksne fanger og at de opplever isolasjon i lange tidsrom.

- Antall barn i norske fengsler er alarmerende og 2009 er et rekordår. Norge har en klar internasjonal forpliktelse i forhold til Barnekonvensjonen, men denne bryter vi systematisk, sier advokat Christopher Hansen.

Fengselsinspektør Kim Ekhaugen i Oslo fengsel mener at fengselet fungerer som en videregående skole i kriminalitet.

- Med våre soningskøer blir smågutta plassert der det er ei ledig celle, selv om Oslos største narkohai sitter ved siden av, sier han.

I FNs barnekonvensjon heter det at fengsling av barn kun kan benyttes som siste utvei og i et kortest mulig tidsrom, men ifølge Advokatenes menneskerettighetsutvalg skjer det motsatte i norske fengsler. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere