Gå til sidens hovedinnhold

Barnedrapstiltalt brite erkjente skyld i avhør

Den 35 år gamle briten som er tiltalt i barnedrapssaken, hevder at han i sitt første politiavhør kun erkjente skyld for falsk forklaring.

Den 35 år gamle briten som er tiltalt i barnedrapssaken, hevder at han i sitt første politiavhør kun erkjente skyld for falsk forklaring.

Nå er det full strid i Oslo tingrett om hva den britisk-pakistanske 35-åringen egentlig mente da han svarte «skyldig» da avhøreren spurte på engelsk «how do you plead?» rundt tre timer ut i det første avhøret av ham. Da han fikk det samme spørsmålet under starten av barnedrapssaken som nå blir behandlet i Oslo tingrett var svaret «ikke skyldig» på samtlige punkter i tiltalen.

– Jeg fikk beskjed om jeg var vitne i saken, og var tidligere blitt fortalt at i Norge var det straffbart å holde tilbake informasjon om en forbrytelse. Jeg svarte skyldig fordi jeg trodde det dreide seg om dette, sa mannen da han torsdag ble konfrontert med at han hadde endret forklaring midt i avhøret.

Påtalemyndigheten mener han instruerte sin daværende kjæreste (28) i hvordan hun skulle disiplinere sin datter på ett år og ni måneder. En av metodene hun brukte var å senke hodet til barnet ned i en bøtte med vann.

Hun hevdet i retten at hun gjorde det på oppfordring fra 35-åringen, og med hans klare forsikringer om at det ikke var knyttet noen risiko til metoden.

Åtte timers avhør

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller vil ikke kommentere bevisførselen eller utdype hvilken betydning hun mener enkeltbevis har for skyldspørsmålet. Men etter det NTB forstår er påtalemyndigheten av den oppfatning at mannen ble opplyst om og var klar over at han var mistenkt i saken da han ble tatt inn til avhør, og at han visste hva han svarte på.

Derfor kommer retten mandag etter planen til å få høre hele det åtte timer lange avhøret, slik at dommerne selv kan gjøre seg opp en mening om forklaringen hans, hvordan han endret den underveis i avhøret og om sekvensen om straffskyld.

– Jeg fikk beskjed om at jeg var vitne i saken og ville ikke implisere henne ytterligere, så jeg bestemte meg for å forklare meg slik hun hadde bedt meg om, blant annet ved ikke å fortelle at jeg var på chat med henne den natten. Men jeg var ikke stand til å holde på den historien. Det var måten spørsmålene ble stilt på i avhøret som fikk meg til å forstå at jeg var mistenkt, sa 35-åringen.

Sa det var et uhell

Det tok lang tid fra politiet satte den 28 år gamle norsk-pakistanske kvinnen under etterforskning, til hennes kjæreste fikk status som siktet i saken. Han bekreftet i retten at det hadde vært utstrakt kontakt mellom de to etter dødsfallet, og at de hadde snakket om hvordan kvinnen selv hadde forklart seg om dødsfallet i avhør.

– Jeg ville ikke være slem og fortelle i avhør hvordan det virkelig hang sammen, fordi jeg ikke ønsket at hun skulle få ytterligere problemer. Derfor prøvde jeg å forskjønne faktum. Jeg var dum, naiv og beskyttende overfor henne, sa 35-åringen.

Historien som først ble fortalt i avhørene er en ganske annen enn den som er blitt fortalt i retten de siste dagene. Der har det kommet fram at jenta slett ikke døde ved et uhell fordi hun klatret ut av barnesengen og falt med hodet først ned i vannbøtta. Kvinnen har erkjent at måten hun disiplinerte barnet på rammes av straffelovens bestemmelser om barnemishandling. Hun nekter straffskyld etter tiltalen for forsettlig drap, fordi hun hevder hun ikke innså at barnet kunne dø av å få hodet dyppet under vann. (©NTB)

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken