RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnefødsler og utroskap

Foto: Lise Åserud/Scanpix
Sist oppdatert:
De lager barn i et forrykende tempo, de gifter seg og de skiller seg. Her er de rojale høydepunktene fra året som gikk.

(SIDE2): 2005 har vært begivenhetsrikt for de største kongehusene i Europa.

I Storbritannia fikk Charles en ny hustru - mens sønnen prins Harry dukket opp i naziuniform.

I Monaco har det vært tronskifte og fylleskandaler om hverandre.

Danmark har vært preget av fødselen av en arveprins og historier om prinsesse Alexandras utroskap.

Og her på bjerget har vi blant annet fått en ny prins i 2005.

Side2 har selvsagt fulgt kongehusene tett i året som har gått - og gir deg full oversikt over de viktigste begivenhetene.

Norge

3. desember klokken 10.45 fikk Norge et nytt medlem i kongefamilien . Lille prins Sverre Magnus kom til verden på Rikshospitalet i Oslo, bare 2 timer og 45 minutter etter at mamma Mette-Marit ble innlagt med veer.

Kronprins Haakon fortalte stolt at han hadde klippet navlestrengen på sin nyfødte sønn.

Sverre Magnus er kronprinsparets andre barn sammen. Fra før har de prinsesse Ingrid Alexandra, som står etter sin far i arverekken for den norske tronen.

Den nyfødte prinsen har også en halvbror, Marius, og to kusiner av kongeætt.

For prinsesse Märtha og Ari Behn fikk datteren Leah Isadora på landstedet på Hankø i april.

I sommer var en rekke kjendiser og kongelige tilstede for å følge Leah Isadora til døpefonten. Mor og far hadde også en spesiallaget bønn til sin vesle datter.

Fra før har Märtha og Ari datteren Maud Angelica.

Se og Hør hevdet i høst at Märtha var gravid igjen - angivelig fordi hun skulle ha kastet opp under Peer Gynt-stevnet i Gudbrandsdalen.

Det fikk kong Harald til å rykke ut med kraftig refs av bladet.

Kunstnerekteparet skaper også overskrifter for sine uortodokse opptredner i det offentlige rom. Blant annet harAri vært i munnhuggeri med Robbie Williams på riksdekkende fjernsyn - og han har tatt et flengende oppgjør med Trygve Hegnar i Dagbladet. Blant annet mobbet han Hegnar fordi han har to skilsmisser bak seg - og fordi han har en 30 år yngre kjæreste.

Sven O.-spesial:
Kronprinsessens far, Sven O. Høiby, vet også å skape liv og røre rundt seg.

I løpet av året har han rukket å fri til stripperen Renathe Barsgård , gifte seg med henne (med Sputnik som forlover ) - og han er blitt skilt fra sin stripperhustru.

Siste fra Kristiansands store sønn er at han ønsker å redde forholdet - selv om han har annonsert at bryllupet var en mediejippo.

I april stilte Sven O. opp i kjole og tiara.

Storbritannia

Det begynte allerede i januar, da avisen The Sun kunne bringe et bilde av prins Harry - i naziuniform! Med den klingende tittelen «Harry The Nazi» fikk øyboerne morgenteen i vrangstrupen.

Da har nok pappa Charles klart seg bedre i året som har gått. I april fikk han endelig gifte seg med sin utkårede , Camilla Parker-Bowles (nå hertuginnen av Cornwall).

I oktober var hun for første gang invitert på ball på Buckingham Palace. Anledningen var den norske kongefamiliens offisielle besøk i Storbritannia.

Men da hun skulle være vertinne for det norske kronprinsparet, kom hun forsinket .

Det er ikke bare for pappa Charles at kjærligheten blomstrer, også prins William ser ut til å formalisere forholdet til kjæresten Kate Middleton. I august ble hun invitert på middag med dronning Elizabeth på Balmoral Castle.

Sverige

Kung Carl Gustaf er kjent for sine sedvanlige og høyst upassende kommentarer - og svært ukongelige opptreden.

Den fartsglade svenskekongen kom fra det uten skader da han kjørte i baken på en annen bil i august.

Kongefamilien ble også forbannet på svensk TV 4, etter at de koblet dronning Silvia til nazister.

De svenske kongebarnas økonomi ble i vinter gransket av den svenske avisen Expressen. Formuen til de tre barna ble anslått til 60 millioner norske kroner.

Kronprinsesse Victoria ventes å snart formalisere forholdet til kjæresten , Daniel Westling. En nær venn av kongefamilien sier et bryllup er nært forestående.

Prinsesseyndling Madeleine ga i vinter et eksklusivt intervju med det spanske ukebladet Hola - der hun snakket ut om forholdet til kjæresten Jonas Bergström.

- Han er mitt livs store kjærlighet, sa hun.

Monaco

Fyrst Albert av Monaco innrømmet på sensommeren at han er far til et utenomekteskapelig barn - lille Alexandre (2). Han var resultatet av en kortvarig romanse mellom den daværende prinsen og flyvertinnen Nicole Coste fra Togo i Vest-Afrika.

- Jeg ble lurt til å bli pappa, sa Albert i et intervju med The New York Times.

Men den notoriske playboyen måtte også innrømme atdet kan være han har flere barn spredd rundt om i verden.

I forbindelse med at han overtok tronen i lilleputtstaten etter at fyrst Rainier døde , har Albert lovet å gifte seg og å roe ned jetset-tilværelsen .

Vi tar også med at Alberts skandalesøster, prinsesse Stephanie, ble forlatt av sin unge kjæreste på tampen av året . Stephanie har lenge bragt skam over fyrstefamilien - blant annet da hun giftet seg med en sirkusartist. Det ekteskapet varte i ett år.

Prinsesse Caroline sliter også med kjærligheten. Da fyrst Rainier ble gravlagt var prinsessens ektemann, prins Ernst August av Hanover, innlagt med betennelse i bukspyttkjertelen.

Betennelsen var resultat av mer enn 30 års alkoholmisbruk. Prinsen er nemlig kjent for å ikke spytte i glasset.

Danmark

Den største nyheten i det danske kongehuset, var dakronprinsesse Mary fødte en arveprins natt til 15. oktober. Kronprins Frederik fortalte stolt at han selv hadde fått klippe navlestrengen til sin førstefødte.

Tiden etter skilsmissen fra prins Joachim har vært tøff for prinsesse Alexandra. Først kom nyheten om at hun hadde en 15 år yngre elsker, deretter hevdet danske medier at Alex hadde vært utro mot Joachim i årevis. Det hele toppet seg da venner av paret fortalte atprinsessens utroskap hadde drevet prins Joachim på fylla.

I november var det norske og danske kongehuset samlet i København for å feire at det er 100 år siden Norge fikk sin selvstendighet. Under besøket sa kong Harald at han hadde stor tro på at monarkiet vil bestå i mange år fremover.

I november fikk prins Henrik kraftig pepper i en dansk avis, etter at han hadde latt barnebarnet - prins Felix - få balansere på kanten av en balkong 7 meter over bakken.

Spania

Det ble rapportert om hysteriske tilstander utenfor sykehuset i Madrid , da kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia ble foreldre til en liten prinsesse i oktober.

Prinsessen skal hete Leonor. Her kan du se flere bilder av kronprinsfamilien.

Bare noen dager før Felipe ble pappa, gikk kronprinsens eks - norske Eva Sannum - som modell på catwalken i Bergen.

Det er ikke bare Felipe og Letizia som ble foreldre i det spanske kongehuset, også prinsesse Christina fikk en datter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere