Private Barnehagers Landsforbund (PBL) finleser nå avtalen mellom Ap, MDG, SV og Rødt med sine jurister.

De er spent på hva som skjer videre, gitt Bjørnar Moxnes' krav om at ingen nye kommersielle barnehager skal få kontrakter med kommunen.

- Det stemmer, kun private og ideelle barnehager, vil få fortsette, ikke de kommersielle, presiserte påtroppende byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap).

- Dramatisk

Det kom frem under en pressekonferanse på Rådhuset tirsdag.

- Det står det ikke noe om i avtalen. Hvis intensjonen er å fjerne eksisterende offentlig godkjent private barnehageplasser, så vil kommuneadvokaten til Oslo måtte uttale seg om dette. Det kan bli dramatisk for barn, foreldre og barnehagens ansatte, sier administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL til Nettavisen.

Han legger til at de har mottatt en rekke henvendelser fra fortvilte barnehageeiere:

- De lurer på om de bare skal legge ned, om kommunen skal kjøpe dem opp - eller hva som skjer.

Olsen mener situasjonen er fortvilet:

- Her snakker vi om aktører som gjør en fantastisk jobb, som gjøre det bedre enn kommunale barnehager i kommunens egne brukerundersøkelser. Som aksjeselskap følger de loven om tilskudd for utbytte. Dette gikk SV i bresjen for.

- Flytter fokus bort fra barna

Terminologien rundt ulike typer barnehager skaper usikkerhet, mener han.

– Det er ikke klart hva som menes med kommersielle barnehager, sier Olsen - og legger til:

- Vi har bedt om et møte med kommunen, og håper å få det i neste uke. Den største utfordringen er vi nå flytter fokus fra kvalitet, fra foreldre og barns beste, sier sjefen.

- Jeg har store problemer med å forstå Moxnes. Er det barnehagene som har dårlig råd Moxnes mener godt? Det kan også betyr høyt sykefravær og ustabilitet, som gir dårlig kvalitet. Vi er opptatt av at alle de dårlige skal bort, uavhengig om de er private eller kommunale.

- Dette er maktmisbruk, Moxnes, for å fremheve en ideologi som er død for lengst.

Ny avtale

«Kommunen og ideelle virksomheter skal stå for drift av alle nye barnehager i Oslo, heter det i samarbeidsavtalen som Rødt i Oslo inngikk med Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne tirsdag.»

Dermed mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes at det blir slutt på at private aktører kan ta ut profitt fra barnehagedriften.

For ham har dette vært en kampsak.