RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

Barnehagen bra for språket

Sist oppdatert:
Å være hjemme med barnet kan forsinke språkutviklingen.

(SIDE2): Færre av barna som går i vanlig barnehage eller i familiebarnehage ved 1,5 år og 3 år har sen språkutvikling sammenlignet med barn som blir passet hjemme med mor, far, dagmamma eller i barnepark.

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Studien som inkluderer nærmere 20.000 barn fant ingen sammenheng mellom type barnepass ved 1 år og senere språkkompetanse, noe som kan tyde på at den positive effekten av familiebarnehage og barnehage først finner sted i alderen 1 til 1,5 år.

Det viste seg også at å gå fulltid i barnehagen ga best efffekt på språket.

Vanskene kan vedvare
Undersøkelser viser at rundt 12 prosent av barna i treårsalderen enten har forsinket språk eller viser andre avvik fra normal språkutvikling.

For omtrent halvparten av disse barna vil språkvanskene være forbigående. For andre barn vil språkvanskene vedvare gjennom skoleårene og senere kunne få betydning for hvordan barnet klarer å tilpasse seg sosialt og senere fungere i skole, yrke og samfunnsliv.

Hos mange av barna forsvinner språkvanskene i overgangen mellom barnehage og skole, men dukker opp i form av lese- og skrivevansker i de første skoleårene.

Om forskningen:
Funnene understøtter tidligere forskning på området. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet: Early child development and care: Does universally accessible child care protect children from late talking? Results from a Norwegian population-based prospective study.

Publikasjonen er basert på informasjon om 19,919 barn, innsamlet i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) og fra Medisinsk fødselsregister (MFR) ved Folkehelseinstituttet. Studien er en korrelasjonsstudie, det vil si at man kan si noe om sammenhengen mellom barnehage og språkutvikling, men ikke direkte om årsaken til sammenhengen. Man kan derimot utlukke en rekke andre mulige årsaksfaktorer som inntekt, foreldrenes utdannelse, morsmål, foreldrenes alder. Det ble også kontrollert for barnets helse ved fødsel, samt sosial kommunikasjon før barnet startet i barnehage.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere