Gå til sidens hovedinnhold

Barnehagene er korona-stengte - har du rett på kontantstøtte?

Uten barnehageplass tilbyr staten normalt 7500 kroner i måneden.

Fredag forrige uke stengte alle landets skoler og barnehager. Dermed sto de fleste av landets 275.000 barnehagebarn uten et tilbud. Unntaket er barn der begge foreldrene er i samfunnskritiske jobber.

Men for de yngste barna har det for mange foreldre vært et spørsmål om en skal begynne i barnehagen allerede som ettåring, eller om man skal vente litt.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger utviklingen rundt korona-utbruddet direkte

7500 kroner uten barnehageplass

Staten tilbyr 7500 kroner i måneden til foreldre som i en kortere eller lenger periode ikke benytter seg av en barnehageplass frem til barnet blir 2 år.

Kontantstøtten kan til og med kombineres med barnehage: For eksempel kan barnet gå i barnehagen i for to dager i uken, mens en er tre dager hjemme med kontantstøtte.

Mange foreldre lurer derfor på om de nå kan søke kontantstøtte i perioden de er utestengt fra sin barnehageplass.

Les også: Folkehelseinstituttet: - Koronaviruset er absolutt ingen pest

Sammenligner med sommerferien

Det er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som er ansvarlig for kontantstøtten. Departementet opplyser overfor Nettavisen at kontantstøtte ikke er noe foreldre nå kan søke på mens barnehagen er stengt.

Ifølge departementet er det avgjørende om man har plass i en barnehage, ikke om plassen faktisk kan benyttes:

- For barn som har fått tildelt plass i barnehage, gis det ikke kontantstøtte. Det gjelder selv om barnehagen er stengt for en periode.

- Det kan trekkes paralleller til sommerferien. Noen barnehager er stengt i juli måned. Så lenge barnet disponerer en barnehageplass med offentlig støtte, blir det ikke utbetalt kontantstøtte for ferieperioden. Barnehagen får driftstilskudd for ett år og ikke for elleve måneder, skriver departementet i en e-post til Nettavisen.

Regeltolkning

Ifølge Kontantstøtteloven gis kontantstøtte til barn som ikke «gjør bruk av en barnehageplass». Spørsmålet er hva som skjer når barnet ikke får mulighet til å benytte en barnehageplass.

- Begrepet «gjøre bruk av barnehageplass» betyr det samme som å ha fått tildelt en barnehageplass. Når man har fått tildelt en barnehageplass, er det avtalt hvor lenge barnet kan være i barnehagen. Det er den avtalte oppholdstiden i barnehagen som er avgjørende for om det foreligger rett til kontantstøtte. Hvis barnet oppholder seg kortere tid i barnehagen enn avtalt, er det likevel den avtalte oppholdstiden som skal legges til grunn ved utmålingen av kontantstøtten, sier kontorsjef Liv Tove Espedal til Nettavisen.

Tirsdag kom dessuten nyheten om at foreldre slipper å betale for barnehage og SFO så lenge disse er stengt på grunn av korona-utbruddet. Barnehagene får dekket tapet i foreldreinntekter av staten, og grepet tas for å hindre permitteringer i barnehagene, står det i en pressemelding på regjeringen.no.

Les også

Faktasjekk av oppdateringer om koronaviruset på sosiale medier

Kommentarer til denne saken