*Nettavisen* Nyheter.

Barnehagene nedprioriterer likestilling mellom barn

Tønsberg (NTB): Tradisjonelle kjønnsrollemønstre lever godt i norske barnehager, viser en rapport fra Høgskolen i Vestfold.

27.04.09 07:41

Sju forskere står bak rapporten. De konkluderer med at barnehagene bryter kravene i rammeplanen når de ikke er mer opptatt av å gi gutter og jenter like muligheter i barnehagen.

- Rammeplanen for barnehagene sier klart at likestilling er et viktig område som skal prioriteres. Dessverre skjer ikke dette i virkeligheten, sier førsteamanuensis Solveig Østrem til Vårt Land.

Likestilling i barnehagen blir ofte forbundet med kjønnsbalanse blant de ansatte, i stedet for lik behandling av ungene. Mange barnehager har vært opptatt av å få flere mannlige ansatte, men har glemt at likestilling blant de små er minst like viktig, mener forskerne.

Forskerne intervjuet barna ved å be dem vise fram barnehagen sin og fortelle hva de gjorde der. Jentene fortalte at de pleide å tegne eller perle, mens guttene sa de bygget med lego og klosser. Guttene sa at de noen ganger gjorde de samme aktivitetene som jentene, mens det svært sjelden var omvendt.

Østrem er bekymret over dette. Hun frykter at jenter får dårligere evne til å tenke praktisk matematikk, som utvikling av en praktisk sans for romfølelse, tredimensjonalitet og beregninger.

- Vi fant ut at jentene var usikre på om de ville klare å bygge eller konstruere noe. Denne usikkerheten gjelder i liten grad for guttene, de er gjerne kreative med ark og fargeblyanter i tillegg til å leke med lego, sier Østrem. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.