Gå til sidens hovedinnhold

Barnehager: - Urealistisk å ha full åpningstid med dagens regler

Mener dagens ordning er som et korthus som står i fare for å kollapse.

I en ny undersøkelse gjennomfort av Respons Analyse på vegne av Utdanningsforbundet blant 871 styrere i norske barnehager, kommer det frem at barnehagene anser det som helt urealistisk å kunne ha normal åpningstid med dagens smittevernregler.

Etter at barnehagene åpnet igjen for to uker siden, har nær sagt alle tilbudt kortere åpningstid. I Oslo tilbys det 6,5 timer.

Les også: Da barnehagene stengte, forsvant nesten 40 millioner kroner hver eneste dag

Anses som nærmest umulig

Kun én prosent av styrerne mener det lett lar seg gjøre å åpne for full drift med dagens regler.

– Vi ser at dagens organisering, med faste, atskilte små barnegrupper sammen med en ansatt, er en skjør konstruksjon. Noen kaller den et korthus. Hvis en av de ansatte blir syk, faller hele organiseringen sammen, forteller Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Ifølge undersøkelsen melder 95 prosent at barnehagene nå har redusert åpningstid, og 4 av 5 barnehager holder åpent uten å ha ekstra bemanning.

Les også: Byrådet i Oslo kjøper barnehage for 65 millioner: – Helt hårreisende midt i koronakrisen

Umulig å få kabalen til å gå opp

De nye smittevernreglene for barnehagene gjør at dagens normale avdelinger som regel deles opp i tre, der én ansatt får ansvar for en gruppe på 3 eller 6 barn.

Dette tallet er basert på bemanningsnormen i barnehagene, som tar utgangspunkt i at barnehagene driftes på normal måte med større grupper og flere ansatte. Når gruppene nå er delt opp, og ansatte har ansvar for hver sine barn, betyr at hvis én ansatt blir syk eller må ha møteaktivitet, er det ingen andre som kan ta over ansvaret for barna.

I tillegg er en normal barnehagedag lenger enn en vanlig arbeidsdag. Uten ekstra ansatte er det ganske enkelt ikke nok ansatte til å dekke opp alle barn i små grupper hele dagen.

– Enten må vi gjøre noe med bemanningen, eller så må vi gjøre noe med åpningstiden. Hvis ikke kan smittevernet stå i fare. Og mitt klare råd er at vi bør se på åpningstiden for å ivareta smittevernet, sier Handal.

Les også: To barnehageansatte koronasmittet i Oslo

Kommentarer til denne saken