RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehjem slettet arkiver

Foto: Scanpix
Tidligere beboere ved barnehjem i Bergen har mistet hele fortiden sin. Barnehjem makulerer papirer fra gamle arkiver.

Ifølge statsarkivar i Bergen, Yngve Nedrebø, er det ikke en uvanlig situasjon at barnehjemsbarn oppdager at de er slettet fra arkivene, skriver Bergensavisen. Årsaken til at dokumentene er blitt makulert er at det tidligere var uklare oppfatninger om hva som kunne kastes og hva som skulle beholdes.

Da mange institusjoner ble lagt ned, valgte de ansatte å makulere papirene framfor å la dem ligge igjen. Dermed er mye informasjon tapt for alltid. En 60 årig tidligere beboer på Ulvsnesøy skolehjem fant lite om seg selv da han undersøkte arkivene.

- Både jeg og andre som bodde på skolehjemmet, har opplevd at mesteparten av papirene er borte. I den svært begrensede informasjonen jeg har fått, er det en mengde feil og utelatte opplysninger, sier bergenseren til BA.

Statsarkivar Nedrebø sier arkivene ble slettet fordi den ble karakterisert som å kunne være belastende for dem det gjaldt. Etter 1998 gjorde en ny arkivlov det umulig for statslige organer å makulerere slike papirer for framtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere