RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnehjerner kan skades av transfett

Hjernens utvikling kan hemmes av transfett som finnes i blant annet kjeks og ferdigmat.

(SIDE2): Det mener en dansk professor som har forsket på det farlige fettet i mer enn 14 år. I Danmark er den øvre grensen for transfett i maten bare to prosent, mens i Norge og Sverige har vi ingen øvre grense.

Billig og farlig
Transfett er industrielt fremstilt fett. Hvis du varmer opp flytende flerumettet plantefett sammen med nikkel og hydrogen får du en herding av fettet, eller en såkalt delvis hydrogenering. Dette er transfett. Transfettet gjør at fettet harskner mye langsommere enn annet fett og er billig å produsere.

- Vi har all anledning til å mistenke at hjernens utvikling hemmes av transfett, sier Steen Stender til den svenske avisen Expressen. Han mener et forbud er den eneste måten å bli kvitt problemet på.

Spiser barnet ditt transfett? Disse matvarene inneholder transfett: Her er det farlige fettet

- Det mest bekymringsfulle er at barn under to år kan påvirkes, sier professoren.

I Norge blir ikke transfett sett på som en helsetrussel til tross for at det nylig ble avdekket alt for høye verdier i for eksempel ferdigmat hos McDonald's.

Les saken her: Slår McDonald's alarm

- Vi har ikke en øvre grense for transfett i Norge. Det har ikke vært nødvendig å lovregulere dette da man har samarbeidet godt med industrien om å begrense mengdene av transfett i norske matvarer, sa avdelingsdirektør for ernæring i Sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad til Side2 tidligere i desember.

Hun innrømmer at det fortsatt selges produkter i Norge som har ufordelaktige høye verdier av transfett.

Les saken her: Vil ikke forby skadelig fett

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere