RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnekirurger kritiske til omskjæringsforslag

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag om at nyfødte gutter skal få tilbud om å bli omskåret på offentlige sykehus.

Norsk barnekirurgisk forening mener nyfødte må legges i narkose hvis de skal omskjæres. Leder av foreningen, Morten Vigen, sier til Aftenposten at rituell omskjæring ikke skal være en del av det offentlige helsevesenet.

– Vi vil ikke under noen omstendigheter gjøre kirurgi på nyfødte barn uten generell anestesi, det vil si narkose. Og narkose forutsetter kompetent anestesipersonell med spesialkunnskap med narkose på barn, sier Vigen.

– Som å si at det er sunt og bra

Forslaget fra Høie blir fremmet på Stortinget i løpet av noen få uker, og barneombud Anne Lindboe mener forslaget er den verst tenkelige løsningen.

– Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være riktig når det tilbys på sykehuset, sier hun.

Helseministeren er ikke enig i kritikken. Han mener regjeringens forslag forbedrer situasjonen for gutter som omskjæres.

– Alternativet er at dette foregår i uordnede former, med økt risiko for guttene som blir omskåret. Det viktigste for meg er å hindre at dette utføres av ukyndige personer, sier Høie.

Det vil ikke bli aktuelt å la leger reservere seg mot å utføre omskjæring, sier han i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– God løsning

Generalsekretæren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener på sin side at det er en stor fordel hvis omskjæring kan bli utført på sykehus av fagpersonell med høy kompetanse.

– Jeg synes helseministeren har kommet med en god løsning som passer i et mangfoldig samfunn, sier han.

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, sier at den jødiske minoriteten bare har rundt fem omskjæringer i året, men tror forslaget er veldig bra for den muslimske befolkningen.

Også den rødgrønne regjeringen hadde planer om å innføre omskjæring på offentlige sykehus. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere