Gå til sidens hovedinnhold

Barnelegene slår alarm etter SV-vedtak: – Legger stort ansvar på kvinnene

- Det kan være vanskelig å bære når man vet hvor utviklet barnet er ved 22 ukers alder.

SVs landsmøte går inn for selvbestemt abort helt til uke 22 av svangerskapet og sier samtidig nei til obligatorisk rådgiving.

Les også: SV vil ha selvbestemt abort til uke 22

Det radikale vedtaket har skapt sjokkbølger i mange leire.

Nettavisen har vært i kontakt med Barnelegeforeningen, som er bekymret for at mer frihet til kvinnene, også gir økt ansvar.

De tre som uttaler seg i denne saken fra Barnelegeforeningen er Jannicke Andresen, som er leder i interessegruppen for nyfødtmedisin, nestleder Astri Maria Lang og leder Elisabeth Selvaag.

Les også: Erik Stephansen: Altfor mye Møllers tran

I en felles uttalelse stiller legen spørsmål ved hvordan barnas rettssikkerhet påvirkes av endret politikk:

- Helsedirektoratet har definert et levedyktig foster som et foster som har blitt 22 uker. Abortloven per i dag gir rom for selvbestemt abort fram til uke 12, og abort etter nemdsvurdering frem til uke 22, innleder de.

Unntak

Nå kan dette endres:

- Det har nylig blitt gjort partipolitiske vedtak om å endre abortloven slik at man skal kunne gjennomføre selvbestemt abort fram til henholdsvis uke 18 og 22, påpeker de og viser til landsmøtevedtak hos Ap og sist SV.

Legene som er «hands on» premature babyer, sier at selv om grensen for livreddende behandling ved prematur fødsel går ved svangerskapsuke 23, fins det barn som i samråd med foreldrene mottar aktiv behandling i uke 22 og som overlever nyfødtperioden.

Les også: Nytt sjokkforslag om abort møter kraftige reaksjoner: – Uendelig trist

- Stor variasjon

- Variasjonen i dødelighet og utkomme i denne aldersgruppen er stor, og avhenger av om man rekker å få gitt steroider til mor før fødsel for å forberede og modne fosteret før forløsning, sier legene.

- Det avhenger også av tilveksten av fosteret, om det er tvillinger eller enslig foster, av mors helsetilstand og hvor man føder.

- Vanskelig å bære

Barnelegeforeningen sier det er viktig at alle involverte er godt informert om at et foster i svangerskapsuke 22 er helt på grensen til levedyktighet.

- Dette utgjør en etisk utfordring for alle involverte parter. Ved å åpne opp for selvbestemt abort opp til uke 22 legger man et stort ansvar på kvinnene, et ansvar som kan være vanskelig å bære når man vet hvor utviklet barnet er ved 22 ukers alder, påpeker de i uttalelsen.

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk tirsdag 27. april

- Fosterets rettigheter må alltid være med

- Vi i Norsk Barnelegeforening er opptatt av barns helse og levekår, både før og etter fødsel. Fosterets rettigheter må alltid være med i vurderingen når grenser for både medisinsk og selvbestemt abort skal bestemmes, påpeker Jannicke Andresen, som er leder i interessegruppen for nyfødtmedisin; nestleder Astri Maria Lang og leder Elisabeth Selvaag.

- Viktigheten av god informasjon til kvinnen kan ikke understrekes nok, enten denne informasjonen formidles via nemd eller på annen måte.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk