Barnemorderen

Foto: Scanpix.

Denne tar livet av 3000 barn hver dag.

08.03.09 09:45

Malaria er den sykdommen som tar flest barneliv i verden, og det er først og fremst barn på det afrikanske kontinentet som blir rammet.

Tall fra Verdens helseorganisasjon viser at nærmere 900.000 mennesker døde av sykdommen i 2006. Dette er 700 ganger det antallet som ble drept under Gaza-krigen, skriver Bistandsaktuelt.

Men tallene på antall dødsfall er derimot sprikende og noen kilder opererer med 2.5 millioner i året. Det er anslått at mellom 250 og 500 millioner mennesker sykdomstilfeller i året.

Rammer barn og kvinner
Ifølge tall som hjelpeorganisasjonen CARE har fått tilgang til, dør det 3000 barn daglig som en følge av malariasykdommen.

Likevel har verdenssamfunnet gjort lite for å hjelpe de trengende barna.

- Det er et kjempeproblem i mange av landene der CARE driver hjelpearbeid. Det er en sykdom som først og fremst rammer barn og kvinner, spesielt gravide kvinner. I Afrika er det barn under fem år som er mest utsatt, og gravide kvinner er veldig sårbare fordi det er stor sjanse for spontanabort og lav fødselsvekt, noe som er den største årsaken for barnedødelighet, sier generalsekretær i CARE, Marthe Gerhardsen, til Nettavisen.

Lille Ruth på 13 måneder bor i Malawi. Hun er ett av hundretusener med barn som blir smittet av malariamyggen hvert år. Ruth ble alvorlig syk etter at en mygg overførte de livsfarlige malariaparasittene til kroppen hennes.

- Jeg merket at hun hadde feber i går kveld. Klokken to i natt var det blitt verre med høy feber og krampetrekninger. Da skjønte jeg at vi måtte komme oss til sykehuset, sier moren Lisnit Nchinjula, til Bistandsaktuelt.

Den lille jenta har hatt malaria to ganger i løpet av sitt korte liv.

- Dør helt unødvendig
Tanzania, Mali og Niger er tre andre afrikanske land hvor malaria er svært utbredt. Her jobber CARE med å informere befolkningen om hvordan de kan forebygge den enorme dødeligheten blant barn og kvinner.

- Det som er så ille er at det er så lett å forebygge og de dør helt unødvendig. Jeg har selv bodd i Indonesia hvor malaria er et stort problem, og det er alltid de fattigste som rammes hardest. De mangler medisiner, myggnett og kunnskap. Det handler rett og slett om fordeling, sier Gerhardsen.

Et myggnett til 7-8 kroner skulle i prinsippet kunne redusere dødeligheten betraktelig, men selv dette er penger som fattige ikke har.

- Hva gjør verdenssamfunnet for å forebygge malariasykdommen?

- Altfor lite. Det er en skandale at så mange dør av det. Så lenge folk fortsetter å dø, så blir det ikke gjort nok, understreker Gerhardsen.

Rammer fattige
Den amerikanske økonomen Jeffrey Sachs har jobbet mye med å få malariaproblemet på den internasjonale dagsordenen. Han bekrefter i sine bøker at sykdommen først og fremst rammer fattige.

Ifølge Sachs er det et påfallende sammenfall mellom malariautbredelse og områder der det bor fattige, skriver Bistandsaktuelt.

«I områder med høy risiko for malaria hindrer malaria demografiske endringer og investeringer i menneskelig kapital. Når barn dør i hopetall har foreldre en tendens til å overkompensere gjennom å få enda flere barn, noe som gir ødeleggende resultater. Når de er for fattige til å investere i utdannelse for alle barna sine, velger kanskje familien å utdanne bare ett barn, vanligvis den eldste sønnen», skriver Sachs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.