*Nettavisen* Nyheter.

Barneombud vil ha foreldre på skolebenken

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Barneombud Reidar Hjermann vil sette foreldre på skolebenken, og grensesetting på timeplanen.

14.02.11 07:15

– Det at vi har vært barn selv, betyr ikke at vi vet hvordan vi skal oppdra barn. Hvis vår egen barndom har vært trygg, god og forutsigbar kan det hende det holder som rettesnor. Men mange barndommer er det ikke hensiktsmessig å videreføre til neste generasjon. Da må foreldrene få justert egne oppfatninger om oppvekst og oppdragelse, og få verktøy som kan løse hverdagens utfordringer på en god måte, sier Hjermann til Dagsavisen.

Barneombudet viser til forskning som forteller at slik skolering av foreldre har god effekt. I kampen mot økt antall barnevernssaker, økning i antall barn med sosiale problemer og atferdsproblemer i skolen, har oppfølging og opplæring av foreldre god effekt.

Professor Willy-Tore Mørch ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge har dokumentasjon på at foreldreveiledning virker.

Gjennom programmet «De utrolige årene» har de kontakt med foreldre som ønsker å lære mer om barneoppdragelse. Kursene holdes på tre nivåer alt etter hvor store utfordringene er i familien og for barnet.

– I praksis skjer det en snuoperasjon i samspillet mellom barn og voksne, som igjen løser eller forebygger ytterligere problemer. Det er vel dokumentert at dårlig selvtillit, høyt stressnivå og en negativ oppdragelsesstrategi hos voksne i seg selv gir økt risiko for problemer hos barnet, sier Mørch.

– Når foreldre får konkrete råd og metoder for å takle utfordringer i barneoppdragelsen, reduseres også konfliktnivået dem imellom. De lærer å håndtere uenighet på en bedre måte, mener Mørch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag