*Nettavisen* Nyheter.

Barneombudet frykter flere vil velge omskjæring

Anne Lindboe vil at ordningen med omskjæring av gutter på sykehus skal evalueres etter fem år. Foto: Krister Sørbø (NTB scanpix)

Barneombudet krever at ordningen med omskjering ved offentlige sykehus evalueres etter noen år.

18.01.15 07:31

I november sendte barneombud Anne Lindboe brev til Helse- og omsorgsdepartementet der hun ber om at departementet følger opp hvordan omskjæring praktiseres ved sykehusene, skriver Aftenposten.

– Man bør registrere hvor mange henvendelser som kommer, hvor mange som omskjæres og om barnet opplever smerte. Også komplikasjoner under operasjonen og etterpå bør registreres, sier Anne Lindboe.

Barneombudet ber også om at departementet legger en strategi for at loven kan tas opp igjen til ny vurdering om noen år.

– Med den nye ordningen med omskjæring på de offentlige sykehusene, subsidiert med ni millioner fra statsbudsjettet, går Norge lenger enn de fleste land i Europa. Der er det vanlig at det private helsevesen tar seg av dette under strenge krav til legens kyndighet, påpeker hun.

Lindboe, som selv har arbeidet som barnelege, påpeker at forskning fra det danske Rigshospitalet har vist at fem av hundre barn får komplikasjoner etter inngrepet selv om det gjøres på sykehus.

– Når inngrepet gjøres i det offentlige helsevesen, gis det et skinn av å dreie seg om noe helsefremmende for barnet – og slik er det jo ikke, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.